Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Калфин: Българската позиция за бюджета на Европа трябва да е доста по-твърда

Снимка: mlsp.government.bg

Днес ще се проведе европейска среща „Всички пътища водят към Европа. Перспективи за федералния съюз“. Дискусията, която има за цел да допринесе към дебата за бъдещето на Европа, е част от официалната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС. В предаването „Преди всички“ бившият вицепремиер и евродепутат Ивайло Калфин коментира:

Това е един от дебатите в Европа. Решението, свързано с федерализиране на ЕС, е едно от възможните решения, което освен това не е най-вероятно. В него има много логични от икономическа гледна точка елементи, но политически – не мисля, че е перспектива. Така или иначе през този дебат се пречупва дебатът за бюджета, за институциите, за това ЕС да е по-разбираем и демократичен за гражданите. Това са темите на ЕС днес.  

Според предложението на ЕП, след като Великобритания напусне Съюза, от техните над 70 евродепутатски места ще останат малко над 20, които ще се преразпределят, обясни Калфин и добави: Странно е, че страна като Холандия получава 3-ма депутати повече, а България не получава нито един. Идеята е останалите около 50 места да останат в резерв. /…/ Или приемане на нови страни-членки, или ако отново се доведе до успех тази дискусия за т.нар. транснационални листи. Идеята е партиите, освен националните листи, да имат една неголяма квота 20-30 депутати, които да се избират в цяла Европа. Това като идея е добро, но не знам в България какво ще стане като се появят имена, които не познаваме. Това е хубава идея, но ме е страх, че без да се осъзнае преди това ,не трябва да се насилваме с нея.

Българската позиция за бюджета на Европа трябва да бъде доста по-твърда, категоричен е Калфин и добави: 

Кохезионната политика е важна. Ние трябва да настояваме за нея. Тя сигурно няма да се запази в този вид. Сигурно ще има много повече условности и ще иска да се види реалният резултат от нея. Важно е ние да отстояваме позицията, че бюджетът трябва да поеме поне половината, както предлага Комисията, от дефицита, който се появява след излизането на Великобритания, което значи 6-7 млрд. на година., което не е толкова много. Ние като държава, която получава над 3 пъти повече отколкото внасяме, трябва да сме най-големият защитник на тази идея – да се увеличат малко вноските. И разбира се темите, свързани с миграция и охрана на границите са важни за нас. Темата за съюза за отбрана очевидно ще набира скорост и ние трябва да искаме да се включим в нея, а не да я гледаме отстрани. Първото нещо е да настояваме бюджетът да не се намалява драстично след излизането на Великобритания. /…/ Бюджетът няма да се реши при Българското председателство, той тепърва ще се обсъжда, но първата реакция също е много важна.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.  


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.