Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът в Лондон заседава за отношенията с ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания малко преди полунощ приключи маратонското заседание на кабинета на Тереза Мей, посветено основно на това доколко близки отношения трябва да запази Обединеното кралство с ЕС след напускането на 29 март 2019 година. Премиерът лично ще оповести подробностите за стратегията в реч през следващата седмица. 

8-часовите дискусии се проведоха в Чекърс – извънградската резиденция на премиера. 11-те най-ключови министри, наричани още "военен кабинет", обсъждаха до късно бъдещото британско-европейско сътрудничество, по формата на което е добре известно, че има големи разногласия. Към дискусиите по-късно се присъединиха и съветници на правителството в различни области. 

Подробности не бяха съобщени, но от Даунинг стрийт разпространиха информация, че Тереза Мей ще обяви бъдещата стратегия в реч през следващата седмица, след като правителството проведе заседание в пълен състав. 

Според политическия редактор на Би Би Си Лора Кюнсбърг въпреки разногласията в правителството има оптимизъм, че е вероятно постигането на компромис и постигане на сделка с ЕС. Кюнсбърг разпространи съобщение в социалната мрежа Туитър, че е получила информация от присъствал на срещата, че Тереза Мей е убедила крайните привърженици на Брекзит да смекчат позицията си. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна