Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 30 години „Луд гидия“ се завръща на Русенска сцена

БНР Новини
Снимка: @rousseopera

На 9 февруари в Русе се състоя премиерата на операта „Луд Гидия“ от Парашкев Хаджиев.
За пръв път творбата е поставена там през 1967 година с режисьор Борислав Дионисиев и диригент Димитър Манолов, а следващата продукция е от 1987 година с режисьор Румен Нейков и Борис Спасов на пулта. Сега, 30 години по-късно са поканени проф. Павел Герджиков и младият диригент Димитър Косев. По подготовката работят и хореографът Анна Пампулова, художникът на декорите Иван Токаджиев, художникът на костюмите Цветанка Петкова-Стойнова, диригентът на хора Пламен Георгиев и хормайсторите Емилиян Акимов и Александър Тинков.
Екипът работи в пълно съгласие и единомислие относно визуалната концепция на представлението. Търси се „условният реализъм“, който отдалечава от конкретиката на времето и пространството на буквализма, но изважда на показ преживяванията на героите.
Повече за идеите и реализацията можете да чуете в разговора с режисьора – проф. Павел Герджиков.





Спектакълът беше посветен на тенора Николай Здравков и на неговата 95-годшнина. На премиерата на операта в Русе на 28 януари 1967 той изпълнява ролята на Илия, а във втората постановка, двайсет години по-късно публиката го аплодира като Кадията.
В състава, който гледах на 9-и бяха: Стоян Стоянджов, Йоланта Николаева, Таня Радева-Лазарова – гост, Николай Моцов, Георги Димитров, Петя Цонева, Боян Савов – гост, Александър Крунев, Александър Баранов, Иван Пенчев, Димитър Кюркчиев, Стефан Пенчев, Стилян Цветков, Искрен Рибчев, хор и оркестър на Държавна опера - Русе. Участие взеха и танцьори от фолклорно танцова трупа „Найден Киров“ с хореограф Богдан Донев, които бяха чудесен акцент към атмосферата на представлението.
Специален, заветен, дори мечтан се оказа проектът за много от солистите. Развълнувани и много емоционални, ето какво споделиха Николай Моцов и Таня Радева-Лазарова, които изпълниха главните роли – на Илия и Зорница.







Един наистина великолепен спектакъл, който ще зарадва и софийската публика на 17 май, когато Русенската опера ще гостува в столицата.
Повече за гостуването и за програмата на Държавна опера – Русе можете да чуете от разговора с директора на операта – Иван Кюркчиев.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна