Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боби Бобев: Сръбското предложение към Прищина ще очертае червените линии за двете страни

Снимка: vecer.mk

И Александър Вучич, и Хашим Тачи запазиха своя контрол върху процеса след договорката политическият диалог за нормализацията на отношенията между Белград и Прищина да се води да ниво президент. Това поясни в предаването "Събота 150" бившият български посланик в Прищина и Тирана Боби Бобев, който е доктор по история в Института по балканистика към БАН:
   

Всъщност какво се разбира под нормализация? В последно време, от година насам, Хашим Тачи – държавният глава на Косово, непрекъснато повтаря като сакрална фраза, че в рамките на настоящата година ще се постигне историческо споразумение.

2018 година ми се струва малко прибързано за финал на този диалог, въпреки обявеното от Вучич, че през пролетта Сърбия ще даде своето предложение към Косово, изтъкна Бобев:

Това няма да бъде формула за окончателното решаване на въпроса, а по-скоро ще очертае червените линии от едната и от другата страна,. Аз се надявам, че между тези две червени линии ще има пространство за компромиси. Без компромиси нищо като крайно решение не може да се случи. Дори вчера в София президентът Вучич каза това: не може едните да получат всичко, другите да не получат нищо.

Целта на Сърбия е да подобри, да стабилизира положението на сърбите в Косово, смята Бобев. Според него няма да се стигне до размяна на територии между Сърбия и Косово.

Албания не може да избяга от патерналистичната си позиция, която има от десетилетия към Косово. Това е видимият стремеж да оглави албанския фактор на Балканите, но това среща съпротива от косовска страна, отбеляза Бобев в коментар на изказването на албанския премиер Еди Рама за обща външна и отбранителна политика между Косово и Албания и избирането на общ президент.

Не мисля, че оттук нататък е възможно присъединяването на Косово както към Сърбия, така и към Албания, обобщи Бобев:

Самите сръбски политически лидери разбират, че връщането на Косово в състава на Сърбия е абсолютно невъзможно. От друга страна никой не би допуснал създаването на Велика Албания с влизането на Косово в границите на балканската държава. И самите косовари като политически фактори не го желаят. Между албанците в Косово и албанците в Албания има сериозни разлики, включително като политически цели. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени