Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Многохилядни протести в Румъния с искане за оставката на министъра на правосъдието

| обновено на 26.02.18 в 09:13
Снимка: БГНЕС

Хиляди румънци протестираха в столицата Букурещ и други градове с призиви за оставка на министъра на правосъдието, който иска да уволни ръководителя на Националната дирекция за борба с корупцията, съобщиха ДПА и Асошиейтед прес. По оценки на медиите, около 4000 души са взели участие в тричасов митинг на Площада на победата в Букурещ въпреки студа и силния снеговалеж. 

По-малки протести се състояха в Тимишоара, Сибиу, Клуж, Плоещ, Галац и Яш.

В един момент, когато видите, че хората, които управляват страната са решени - независимо от ситуацията, независимо от последствията, независимо от реалността - да унищожат една от държавните институции, трябва да имате отношение. Трябва да направите нещо, трябва да ги накарате да ви чуят. Когато защитавате държавна институция, вие защитавате страната си от нейното унищожение, заяви един от протестиращите в столицата.

В четвъртък министърът на правосъдието Тудорел Тоадер обяви, че задейства процедура по отстраняване от длъжност шефката на антикорупционната агенция Лаура Кьовеши. Той я обвини в авторитарно поведение, намесване в дела, нарушаване на конституцията и нанасяне на вреди на имиджа на страната.

Окончателно решение по казуса трябва да вземе президентът Клаус Йоханис, който определи доклада на правосъдния министър като "лишен от яснота". По-рано Йоханис беше заявил, че не вижда причини за отстраняване на Кьовеши от поста.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!