Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Федералният резерв сигнализира, че не се безпокои от неотдавнашните колебания на финансовите пазари

Няма индикации за по-агресивна от очакваното политика на повишаване на основните лхиви в САЩ

Федералният резерв сигнализира в края на миналата седмица, че не е обезпокоен от нестабилността на финансовите пазари по-рано този месец и че остава на пътя на постепенно повишаване на лихвените ставки през настоящата година.

В шестмесечния си доклад за паричната политика, който беше публикуван в петък и ще бъде представен през тази седмица на Конгреса на САЩ, централна банка заяви, че все още смята, че цените на акциите ще се покачват въпреки агресивните разпродажби в началото на февруари и отбеляза, че цялостната уязвимост на американската финансова система остава умерена, посочва "Уолстрийт Джърнъл".

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл трябва да даде показания по този доклад във вторник (27-и февруари) пред финансова комисия на Конгреса, като това ще представлява неговото първо участие в подобна процедура, откакто той пое управлението на централната банка по-рано този месец. В четвъртък (1-ви март) Пауъл ще бъде разпитван и от Банковата комисия на Сената.

В последния си доклад Фед отбеляза, че възходящият натиск върху цените на акциите се е увеличил допълнително през втората половина на 2017-а година, като цените са били по-високи, отколкото се очакваше, имайки предвид текущите нива на доходността на дългосрочните държавни облигации.

Федералният резерв отдава това увеличение отчасти на засилващите се очаквания за нарастване на печалбите в резултат на намаляването на корпоративните данъци в САЩ в края на 2017-а година с около 1,5 трлн. долара. Това спомогна за повишаване на съотношението "цена/печалба" през януари близко до най-високите нива от края на 90-те години на миналия век, преди да последва известно отстъпление назад в началото на февруари, се посочва в доклада на Фед.

Трябва да се има предвид, че пазарните сътресения по-рано този месец бяха предизвикани до голяма степен от по-силният от очакваното растеж на заплатите, който предполага, че инфлацията най-накрая ще успее да нарасне след години на задържане под целевото ниво на Фед от 2 на сто. Това от своя страна подсили опасенията, че Федералният резерв може да започне да повишава лихвените ставки по-бързо от очакваното.

В петъчния си доклад обаче Федералният резерв заяви, че продължава да определя растежът на заплатите като умерен, вероятно отчасти поради слабите темпове на увеличаване на производителността през последните години. В същото време докладът до голяма степен отразява протоколите от последната среща на ФЕД през януари, които бяха публикувани по-рано през миналата седмица.

Перспективата за по-бърз икономически растеж в резултат на пакетът от фискални стимули, одобрен от американския Конгрес (повишаване на държавните разходи с 300 млрд. долара) накара някои икономисти да прогнозират, че Федералният резерв ще трябва да повиши по-агресивно лихвите през настоящата годината, отколкото през 2017-а година, за да предотврати прегряване на икономиката.

В петъчния доклад на Фед се отбеляза, че месечните показатели за основната инфлация (изключваща нестабилните цени на храните и енергията) са били малко по-високи през последните няколко месеца на 2017-а, отколкото по-рано през годината, но по-дългосрочните инфлационни очаквания са като цяло стабилни и остават ниски от историческа гледна точка.

През миналия месец (януари) потребителските цени в САЩ също нараснаха повече от очакваното, предоставяйки най-нови доказателства за увеличаване на инфлационния натиск към целевото ниво на Фед от 2 на сто. Индексът на потребителските цени нарасна през януари с 0,5% на месечна база и с 2,1% спрямо година по-рано.

В редовния си шестмесечен доклад обаче Фед не предостави индикации, че може да се наложи по-агресивно от очакваното повишаване на лихвите ставки през 2018-а година, като на този етап централната банка на САЩ остава на пътя на ново трикратно вдигане на федералната фондова лихва.

Липсата на сигнали за предстояща по-агресивна политика на затягане на лихвите, допринесе до солиден ръст на пазара на акции на Уолстрийт в края на петъчната търговия, като индексът DJIA нарасна с цели 347 пункта (скок с 1,39%), широкият индекс S&P500 - с 1,6%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с цели 1,77%.

Фючърсите на трите основни фондови индекса продължават да нараства и по време на извънборсовата търговия в понеделник, като тези на DJIA се повишават с нови близо 200 пункта (с 0,75%), на S&P500 - с 0,36% и на Nasdaq100 - с 0,17%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!