Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 16 април започва подаването на заявления за прием в първи клас в столичните училища

Ваня Кастрева
Снимка: Ани Петрова, БНР


Водещ критерий за прием в първи клас в столичните училища е близостта на училището до постоянния или настоящ адрес на децата. Прилежащите райони на училищата са представени коректно в новата наредба. Това каза за предаването „Хоризонт до обед“ началникът на Столичното управление по образованието Ваня Кастрева.

Децата са разделени в четири групи, които се създават на базата отново на постоянния или настоящ адрес на децата. Трябва да бъдем реалисти и да кажем, че не всички родители ще могат да запиша децата си в желаното от тях училище, защото всяко училище има своя материален ресурс и капаците.

Търсят се конкретните решения и за всяко едно от училищата картината ще бъде много различна, след като от критериите за оценяване отпада този за месторабота на родителите, припомни Кастрева:

Това е сериозен проблем. Ако родителят желаe детето му да бъде записано в училище, което е до неговата месторабота, може да се възползва от броя точки единствено и само на 4-тата група, където са деца, които са извън прилежащия район на съответното училище, но ще бъде много специфично. В крайна сметка, при много повече ученици, отколкото училището може да приеме, трябва да има измерими, ясни и обективни критерии. Тук е много важно колко коректно са водени адресните регистрации и кога родителите наистина са ги направили. Трябва да обясня и още нещо, което е от изключителна полезност за родителите - че всъщност всички обстоятелства ще бъдат доказвани през документите, които следва да се предоставят в училище - удостоверение за постоянен адрес на детето, издадено от съответната Районна администрация, както и копие на акта за раждане. 

С цел избягване на злоупотреби в новата система за прием се изисква оригинал на удостоверението за промени на постоянен или настоящ адрес на детето, издаден от съответната администрация, каза Кастрева. Паралелките за първокласници трябва да са от 22 ученика, а по изключение - 24 като близнаците се приемат над училищния държавен план-прием.

Много важно е родителите да проследяват графика на дейностите за прием. До края на месеца, всяко училище ще обяви приема си в първи клас, заедно със прилежащия район на училището. Прилежащият район ще бъде обявен на интернет страниците на училището и на Столична община. От 16 април започва подаването на заявление за прием в първи клас. Имаме още достатъчно време, но е  важно родителите да са коректни по отношение на графика, тъй като неизпълнението на тази тясна отговорност ще води до отпадането на детето, което е прието на някое от класиранията в конкретно училище. Няма ограничение в броя на училищата, за които може да кандидатства един родител. Отпада и критерият за поредността на записване, който години наред водеше до опашки. Класирането строго ще следва системата за прием. Най-важното нещо са сроковете. На всяко класиране, в сайта на училището ще се представя информация за класираните ученици, но всъщност класирането ще се извършва последователно по реда на групите. Говорим първо за деца, които живеят с постоянен или настоящ адрес, който не е променян над 3 години в прилежащия район на училището. Когато се изчерпи възможността на първа група, се преминава към учениците, които имат точки за втора група - деца които са в последните от 1 до 3 години на територията, прилежаща към училището. Само в случаите, в които има брой на децата, надхвърлящ местата, които са в план-приема за съответната група, се пристъпва към допълнителните критерии.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна