Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Словакия дава 1 млн. евро награда за разкриването на убийството на журналист

Премиерът на Словакия Роберт Фицо (на снимката) лично съобщи сумата, давана от правителството за разкриване на двойното убийство.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо обяви днес награда от 1 млн. евро за всеки, който помогне на властите да разберат кой стои зад убийството на словашки разследващ репортер и неговата приятелка, предаде БТА.

Телата на Ян Куцияк (27 г.), работил за електронното издание "Актуалити" (aktuality.sk), и на приятелката му Мартина Кушнирова бяха открити в неделя вечерта в дома им във Велка Мача, на 65 км от столицата Братислава.

От словашкото МВР скоро ще огласят телефонен номер, на който ще могат да се подават информации, свързани със случая. Ще бъдат приемани и анонимни сигнали.

Президентът Андрей Киска призова за бързо разследване на престъплението. „Трябва да намерим възможно по-скоро извършителите и да гарантираме безопасността на всички журналисти“, обяви той в изявление.

Статиите на Ян Куцияк са били посветени основно на случаи на данъчни измами. Според полицейския началник Тибор Гашпар най-правдоподобната версия, по която работи следствието, е, че убийството е свързано с работата на Куцияк. "В Словакия никога не е имало такава атака срещу журналист", каза Гашпар.

В последната си статия Куцияк разказа за бизнесмен, заподозрян, че продава на своите собствени компании апартаменти в жилищен комплекс. В нея журналистът изказва подозрение, че бизнесменът може би прави това, за да избегне плащане на данъци.

Същият бизнесмен Мариян Кочнер преди година заплашвал Куцияк заради друг негов репортаж. Тогава Куцияк се оплакал в полицията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!