Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел вече е само на крачка от четвърти канцлерски мандат в Германия

Ангела Меркел пред Бундестага
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ангела Меркел вече е само на крачка от четвърти канцлерски мандат в Германия. Днешният конгрес на Християндемократическия съюз в Берлин одобри споразумението за съставяне на голяма коалиция със Социалдемократическата партия. Само 27 от 975-имата делегати гласуваха "против", предаде Франс прес.

В реч пред съпартийците си Меркел се зарече да не позволява повишаване на данъците или увеличаване на държавния дълг. Страните от Евросъюза могат да разчитат на съдействие от Германия по финансовите въпроси, но не безусловно:

Солидарността и индивидуалната отговорност вървят ръка за ръка. Винаги сме го казвали. Онези, които си вършат работата, могат да разчитат на нашата солидарност няма да приемем някой да бездейства за сметка на някого другиго. Това остава наш принцип.

В програмната си реч Меркел обеща да зададе на ХДС курс към обновление. Като първа крачка в тази посока конгресът утвърди премиера на провинция Заарланд Аннегрет Крамп-Каренбауер за генерален секретар на ХДС.

Същите намерения - за обновяване, Меркел обяви и по отношение на Европейския съюз - за да бъде той истински играч на глобалната сцена.

Последната крачка към четвъртия й мандат е вотът на членовете на социалдемократическата партия. Резултатът от гласуването им за коалиционното споразумение с консерваторите ще бъде обявен в неделя.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени