Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Давид Лобайна: Все повече българи опознават културно-историческото наследство на Куба

Снимка: Славена Илиева

Куба е сред малкото латиноамерикански държави, които традиционно участват в Международната туристическа борса в София. Интересът на българските туристи към Куба  през последните години расте - за три години туристопотокът се е увеличил с над 150%. 

За българите Куба е екзотика, салса, Хемингуей, литературни страсти и прекрасни плажове. Ежегодно, особено по време на студените зимни месеци, наши сънародници се отправят към една от перлите на Карибите в търсене на красота и хармония.

През 2017 година най-много туристи в Куба са дошли от Канада. Следват ги кубинците, които живеят в други държави, а на трето място  са американците. Може би е изнендващ фактът, че от Европа най-активни са поляците, тъй като има директни полети от Полша до Куба, казва Давид Лобайна, съветник в Министерството на туризма на Куба, който има 20-годишен опит в тази сфера. Бил е заместник-министър на транспорта. В момента работи в Полша и има наблюдения над туристическия пазар в Източна Европа. 

От Източна Европа имаме около 89 хиляди туристи - това са данни за миналата година. В това число има голям брой българи, но най-много са поляците, все пак да не забравяме, че те са 39 милиона и най-вече има чартър от Полша до Куба - до Варадеро, Кайо Санта Мариа, Санта Клара. Всичко е добре организирано.

Има български туроператори и агенции, които пътуват до Куба, но го правят чрез посредници и целим те сами да започнат да контактуват директно с нас - с местни агенции в Куба, които са много добре подготвени и вече от 20 години са на пазара, пояснява Давид Лобайна. Това по думите му би осигурило на българите по-достъпен туристически продукт. 

През 2014 и 2015 година наблюдавахме голям скок в броя на туристите от България, разказва Давид Лобайна. За 2017 година българите, посетили Куба, са били 5 300 туристи, което  в сравнение с 2016-а е ръст от 48%. 

Запитан с какво Куба привлича българските туристи Давид Лобайна споделя:

Това са историята, културата, танците. Искам да подчертая, че ние работим с туристически фирми, които предоставят този вид услуги - не предлагаме само слънце и плаж. Обръщаме внимание на културния, природния и здравния туризъм. Нашият бастион в туризма са културата и музеите. Има тясно специализирани фирми, които се занимават с културния туризъм, а българите харесват точно това. Те обичат да установяват контакт с кубинците, да разговарят, да танцуват,  да пеят с тях.

Без съмнение всеки чужденец посещава Хавана и Варадеро. Но те не са единственото нещо в Куба. Имаме градове като Тринидад, Санта Клара, Камагуей, който е признат за национално наследство, Сантяго де Куба, Баракоа - това е първото селище, което е създадено в Куба - всички те са забележителности. И това е причината винаги да казвам, че трябва да се опознае страната  отвътре - историята, която е съхранена в сърцето на Куба и се пази много ревностно. Баракоа е един от най-важните градове. Той е основата за раждането на остров Куба - там може да се насладите на историята, на културата и да усетите природата, която е много специална.  След това може да се отправите към Сантяго де Куба, който е културна столица. А Тринидад и Камагуей  са като отворена книга на страната ни. 

Американският писател Ърнест Хемингуей, голям приятел на Куба, е живял там през 30-те години на миналия век, не пропеска да напомни Давид Лобайна: 

От 1933-а до 1938-а той остава в Хавана. Първо живее в хотел "Амбос Мундос", който се намира в историческия  центъра на Хавана. След това си купува имение в местността Сан Мигел в близост до Хавана. Там именно той построява своята къща, която и днес е културно наследство. Хемингуей е бил много харизматичен и ние разказваме на туристите за неговия живот: къде е изпил първито мохито, как си е правил традиционната кубинска напитка, къде е вечерял, как се е хранел, къде е пишел книгите си, с какво ги е пишел, колко жени е имал, колко чашки е обичал да пие... Както виждате - това е част от историята на Куба. Можем да говорим и за други личности, които са свързани с поезията - например Николас Гиен, Лорка, Гарсия Маркес - всички те са в историята на Куба. Разбира се, като екскурзоводи трябва да запознаваме туристите с колониалното минало и да обръщаме внимание на различните етапи в развитието на архитектурата.

Какво  в карибската държава привлича българите и как Куба може да стане по-достъпна дестинация чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна