Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Лидове новини": "Уникредит Булбанк", ПИБ и Българската банка за развитие имат участие в сделката за ЧЕЗ

От споменатите банки не потвърдиха информацията

| обновено на 27.02.18 в 16:08
Гинка Върбакова, собственик на "Инерком"
Снимка: БГНЕС

Чешкото издание "Лидове новини" твърди, че "Уникредит Булбанк", Първа инвестиционна банка (ПИБ) и Българската банка за развитие имат участие в сделката по закупуването на активите на ЧЕЗ в България.

Две от българските банки са обещали отпускане на кредит на дружеството "Инерком - България", което бе избрано да закупи активите на ЧЕЗ - България, съобщава "Лидове новини". Една от тях обещава да финансира фирмата на Гинка Върбакова, създадена специално за сделката с чешкия енергиен гигант ЧЕЗ, със 180 милиона евро, а другата - с 80 милиона евро.

В публикацията се уточнява още, че другата българска банка ще поеме ангажимент за рефинансиране на съществуващи вече заеми на дружеството от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Редакторът Зорница Близнашка разговаря с директора на медийната група на "Лидове новини" Веселин Вачков:

В най-общи линии има три източника, единият са собствени средства на фирмата, след това са две офшорни фирми, за тях писахме вчера, и след това вървят банките или кредитите, обещаните кредити от две банки и още една, която би трябвало да вземе кредита, който в момента ЧЕЗ има от ЕБВР (Европейската банка за възстановяване и развитие - бел. ред.).
А кои са двете банки, за които споменавате, частни банки?
Двете частни банки са "Уникредит Булбанк" и Първа инвестиционна банка. Кредитът от "Уникредит Булбанк" би трябвало да бъде 180 милиона евро, от Първа инвестиционна банка - 80 милиона. Последната информация всъщност ни я потвърди дори и ЧЕЗ, имаме изказване на говорителя на ЧЕЗ, говоря за Българската банка за развитие, че в ЧЕЗ има писмо, което потвърждава този интерес за рефинансиране. Днешното издание на "Лидове новини" публикува интервю с Андрей Бабиш, чешкият премиер. В най-общи линии той казва, че е шокиран от това, което се е случило в България, от информациите, които излизат, и че ще иска обяснение от ръководството на ЧЕЗ.

"Хоризонт" потърси коментар и от трите банки, споменати в разследването на чешкото издание. От "Уникредит" заявиха, че не коментират търговски взаимоотношения - без нито да потвърдят, нито да отрекат дали изобщо са работили по сделката с ЧЕЗ. Българската банка за развитие още в неделя излезе с официална позиция, че няма отношение към сделката нито като финансираща институция, нито като гарант. Тази позиция бе препотвърдена и днес.

Първа инвестиционна банка не е поемала ангажимент към финансиране на сделката за закупуване на активите на ЧЕЗ от "Инерком", съобщиха за "Хоризонт" от банката. Отговорът на банката дойде след запитване дали публикациите в чешкото издание "Лидове новини" за участие на банката в сделката отговарят на истината.

Вчера в подробен материал за сделката с българската компания, "Лидове новини" съобщи, че "Инерком - България" е предложила комбинирано финансиране от три източника, като в това число собствени активи, банкови гаранции и офшорни компании. Тогава
в предаването ни "Преди всички" Веселин Вачков от "Лидове новини" уточни, че голяма част от кредиторите на сделката са свързани с международното разследване за укриване на данъци "Парадайз пейпърс"

По-късно от "Инерком - България" отхвърлиха тази информация.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени