Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Димитров: Най-важна роля в сделката за ЧЕЗ има КЗК

| обновено на 27.02.18 в 13:46
Снимка: БГНЕС

Абсурдно е да се изгради АЕЦ „Белене“ с европейски средства. Това каза в интервю за предаването „12+3“ енергийният експерт Мартин Димитров.

Мисля, че хората, които са лансирали тази идея, напълно осъзнават, че тя не може да бъде реализирана. Преди няколко години Георги Първанов имаше подобна идея с друго име, същото съдържание. Тя никога не се случи, както и тази няма да стане по две причини. Първо, защото балканските страни нямат никакво намерение да инвестират в такъв проект и втората, още по-важна причина е, че Европейската банка за възстановяване и развитие, която е сочена като потенциален инвеститор в такава балканска АЕЦ, въобще няма такива приоритети. ЕС изгражда в момента енергиен съюз, който трябва да бъде напълно ефективен от 2019 година и в него приоритетите са съвсем различни – нови технологии, а не ядрени централи, обясни експертът.

Според Димитров има промяна в позицията на правителството по отношение на построяването на нова ядрена централа у нас: Има драматична промяна в позицията на правителството. Ако сте следили внимателно това, което заявяват от Министерството на енергетиката, преди време те казаха, че готвят нов договор с Русия за „Белене“, което е наистина драматична промяна. ГЕРБ от партия, която бяха срещу строежа на АЕЦ „Белене“, в момента търсят вариант този проект да се случи. За което всеки нормален човек би си дал сметка и би заподозрял, че очевидно има нови ангажименти с Москва, за които българското общество не знае.

Димитров коментира покупката на ЧЕЗ от „Инерком България“. По думите му случващото се с енергоразпределителното дружество е изключително неудобна тема за властта: Напълно възможно е те да правят опити с тази балканска ядрена централа да отместят общественото внимание от истинската тема, която е, че се готви и дори е в напреднала фаза сделката за ЧЕЗ. В обществото възникват следните въпроси. Първо – кои са действителните собственици, които искат да купят ЧЕЗ. Второ – кой осигурява парите за тази сделка и трето – тези нови собственици имат ли необходимия опит в управление на разпределителни мрежи, така че да могат да гарантират националната сигурност и спокойната работа на половината българска икономика, която се намира на територията, на която работи ЧЕЗ. Без да се отговори на тези въпроси, аз призовавам държавните регулатори да не бързат в никакъв случай да дават разрешение за тази сделка, напротив, ако продължават да висят тези въпроси, държавните регулатори спокойно могат и да не одобрят една такава сделка.

Димитров обясни, че най-важна роля в сделката за ЧЕЗ има Комисията за защита на конкуренцията, която трябва да провери как ще се отрази това на икономиката. Експертът призова: Аз призовавам техният анализ да бъде публичен и тяхното решение да бъде добре аргументирано и да бъде представено пред цялото общество.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна