Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германско село запази „камбаната на Хитлер“

Бронзовата камбана от 1934 г. със свастика и надпис в чест на Хитлер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германско село реши в местната църква да остане камбана със свастика и надпис "Всичко за Родината - Адолф Хитлер". Аргументът е, че тя ще напомня за мрачното минало на страната, съобщи АФП.

Енорийският съвет в Херксхайм ам Берг гласува в понеделник вечерта с 10 на 3 гласа да остави бронзовата камбана от 1934 г. като "стимул за помирението" и "паметник срещу насилието и неправдата". Съветът отхвърли офертата на регионалната протестантска църква да плати за свалянето на 240-килограмовата камбана и за поставянето на нова.

Селото със 700 души население периодично привлича националното внимание в Германия, след като бивш изпълнител на орган в църквата се оплака от "камбаната на Хитлер".

Някои енориаши с учудване разбраха, че са били венчани и че децата им са кръстени под нейния звук. А миналата година кметът Роналд Бекер подаде оставка заради коментари, изтълкувани в подкрепа не само на камбаната, но и на нацизма. Според него махането на свастиката и на надписа щяло да промени звука ѝ.

През септември църквата реши да спре да бие камбаната и да разчита на друга, но без да я сваля.

Решението за запазване на камбаната беше приветствано с аплодисменти от мнозина членове на общността, посочва германската агенция ДПА.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна