Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обсъдиха промените в Закона за обществените поръчки

Без обществени поръчки за поддръжката на оградата по границата с Турция, реши НС на първо четене

| обновено на 28.02.18 в 11:06
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за обществените поръчки, с които се предвижда ремонтите и поддръжката на оградата по българо-турската граница да бъдат освободени от общия режим на обществените поръчки и да се правят с пряко договаряне. БСП и ДПС се обявиха против.

Според БСП промяната се прави, за да се освободи Министерски съвет от отговорност за оградата по границата. При проблем - областните управители да изгорят като бушони, отчете депутатът Крум Зарков, според когото и сега има възможност при форсмажорни обстоятелства да се реагира без обществена поръчка: 

Според нас истинската цел на този законопроект не е да улесни поддръжката на оградата, а да улесни прикриването на следи, които са обект на разследване.

Вицепремиерът Валери Симеонов защити промените. Той увери, че няма корупционни практики при обществените поръчки за изграждане и поддръжка на оградата:

Мога само да ви информирам, че за разлика от АДФИ (Агенция за държавна финансова инспекция), които проверяваха в продължение на три месеца и обиколиха цялата ограда, ДАНС не си направиха труда да отидат даже да видят къде се намират оградата. Констатациите, които са ги направили, са от кабинет и мога да ви уверя, че констатациите, че оградата е дадена на Специализираната прокуратура, не са свързани с изграждането. Самата дейност се възлага от областните управители Вълчо Чолаков, Стефан Дичев и Димитър Иванов. Това са областни управители, които вече трета година си изпълняват задълженията като областни управители. Те не са от една политическа сила.

По-рано председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ:

Целта е да се даде възможност за най-бърза реакция. Когато имаме пробив, нямаме гаранционна отговорност, така че не можем да ангажираме предходния изпълнител да поправя щетите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна