Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Симеонов: Опозицията и партии извън НС искат да свалят кабинета и ненужно преекспонират случая "ЧЕЗ"

Валери Симеонов
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Валери Симеонов коментира пред журналисти в Народното събрание, че опозицията и партии извън парламента искат да свалят правителството и ненужно преекспонират случая със сделката на ЧЕЗ: 

Опозицията има интерес от сваляне на правителството, включително и партиите, които не са удовлетворени от резултатите на последните парламентарни избори и които не са в парламента. Конкретните лица са в тези партии основно - тези, които правят изявления, които прекалено раздуват целия този случай.

Симеонов определи като скандална сделката на чешката компания ЧЕЗ с българската фирма с управител Гинка Върбакова:

Скандално е това, че лицето, което е представено за купувач, няма никаква сериозна история, няма опит в управление, а това определено е свързано с някакви рискове на бъдещо управление на все пак доста голяма, разклонена, бих казал, сложна система. Не съм сигурен, че лицето или тези около него ще могат да взимат правилните решения. Така че една добре работеща система, според мен, не трябва да отиде в ръцете на хора, които нямат хабер, нямат никаква представа от управление, инвестиции. Как ще прецени Гинка дали един трафопост трябва да бъде подменен в еди-кой си квартал, когато тя едва ли знае какво е трафопост.

Вицепремиерът коментира, че все още не ясно дали тази сделка ще бъде финализирана:

Кой гарантира, че тази сделка ще стане, при положение че никаква гаранция няма, че ще бъдат отпуснати кредити. Има известни неясноти по отношение на капитала, който участва. Свързват го с руски граждани, които са с недобра популярност и слава. Нека да изчакаме. Всъщност нищо не е станало още. Има класирана фирма за закупуване.

Симеонов отхвърли идеята за одържавяване на електроразпределителните дружества. По думите му, няма сериозни основания за подобна законодателна инициатива.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.