Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Поспихал: България и Чехия нямат изгода от шумен скандал по сделката за ЧЕЗ

Петър Поспихал
Снимка: БНТ

Проблемът за България е емоционален, но и финансово важен, важен е и от гледна точка на стабилността на инфраструктурните мрежи. От друга страна в сделката за ЧЕЗ участват само частни лица - фирми, подвластни на търговското право. Това заяви в интервю за предаването „Преди всички“ Петър Поспихал, посланик на Чешката република в България през периода 1993-1998 година.
     

Чешкият премиер в оставка може да е разтревожен, колкото иска, но за момента сделката си върви по нормалните правни очаквания и е завършена с подпис. Следва одобрението на регулаторите, но от чешка страна очакваните процедури вече са малко, уточни Поспихал:

ЧЕЗ е огромно дружество, с огромни ресурси и огромни обороти и много трудно се управлява от държавата. Ако се пошегуваме, можем да кажем, че не държавата притежава ЧЕЗ, а ЧЕЗ – държавата.

Че Бабиш като премиер в оставка не е доволен от ЧЕЗ, се знае от доста време, но в момента той няма никакви формални ходове, с които може да влияе, остават неформалните, каквито винаги има, допълни Петър Поспихал.

Нито една страна няма изгода от шумен скандал. България и Чехия са страни - членки на ЕС, а всички подобни сделки трябва да бъдат прозрачни. Целият този контекст може в крайна сметка да повлияе сделката да бъде отменена, коментира още бившият чешки посланик в София.  

Би трябвало чешката страна да разбере какво е очакването от българската страна, какви са играчите, какви са техните интереси и как това може да повлияе върху двустранните отношения, категоричен бе дипломатът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна