Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каракачанов: Бързи законодателни промени в полза на КЕВР могат да спрат сделката за ЧЕЗ

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Красимир Каракачанов обяви, че сделката за продажбата на дружествата на ЧЕЗ в България може да бъде спряна при условие, че бързо се приемат законодателни промени, които да дадат правомощия на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) - освен да проверява и да спира подобни сделки.

Сделката не е финализирана, докато не се платят парите. Следователно, ако тази седмица в парламента бъдат внесени и следващата седмица минат на комисия по енергетика и бъдат приети, аз смятам, че все още има време. 320 млн. могат да ги намерят много хора в света. Въпросът е, че България има своите икономически интереси, най-вече своите национални интереси и трябва внимателно да следи кой купува подобни структуроопределящи предприятия, коментира Каракачанов.

Вицепремиерът категорично се обяви против евентуално поскъпване на електроенергията от 1-ви юли:

Не може една структура като ЧЕЗ, която вече е на тезгяха, както се казва, и се е продала, отсега да иска увеличаване на цената на тока. Всъщност това е мечтата на всички ЕРП-та - монополисти, защото по този начин се осигурява печалба. Оборотът на ЧЕЗ е 1,5 млрд. лева на година, изчислете каква е печалбата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна