Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов помоли лекарския и зъболекарския съюз да работят заедно с държавата

Бойко Борисов
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов помоли лекарския и зъболекарския съюз да работят заедно с държавата и да са "в един отбор в борба с кражбите в здравната система".

"Не може да се дават 407 милиона лева повече през тази година и още февруари държавата да е с 270 милиона лева назад", каза на срещата си със съсловните организации премиерът:

"Само за януари и февруари с милиони повече свръх договаряне има в лекарства. 30% от разходите на болниците са лекарства. За молекулите не са 40, а трябват 60 милиона. За догодина са подготвени още 80 нови молекули. С една дума ние влизаме в един цикъл, в който се изливат милиарди и ефектът за хората е нула".

Борисов не е доволен и от факта, че на чуждите здравни каси се дължат 275 милиона лева, вместо средствата да се усвоят в страната:

"Това е направено, ако човекът е в чужбина и получи или инфаркт, или инсулт, или си счупи крак, ръка, или е претърпял катастрофа. Тогава се лекува там и ние му поемаме сметката. С най-добрата апаратура, с милиарди в здравеопазването, с най-добрите и скъпи лекарства, с най-добрите специалисти във всяка една сфера, ние стотици милиони даваме на чуждите здравни каси".

Очаква се Националният рамков договор в здравеопазването да бъде подписан по-късно днес.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна