Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веска Събева: Работоспособността на хората с увреждания трябва да се оценява върху работно място

Национално представените организации на хора с увреждания подготвят протести заради социална реформа, която ще отнеме правото на инвалидна пенсия на над 100 000 българи

Снимка: БГНЕС

Национално представените организации на хора с увреждания подготвят протести заради социална реформа, която, според тях, ще отнеме правото на инвалидна пенсия на над 100 000 българи. Реформата предвижда нова комисия за оценка на трудоспособността.

Работоспособността на хората с увреждания трябва да се оценява върху работно място. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ Веска Събева от Асоциацията на родители на деца с епилепсия по повод на планираната реформа в областта на медицинската експертиза и оценката на работоспособността, която ще доведе до отнемане на правото на инвалидна пенсия на над 100 хиляди български граждани. Реформата предвижда нова комисия за оценка на трудоспособността.

„Ние винаги сме били против тази пряка корелация между вид и степен на увреждане и даване на процент на неработоспособност на хората. Другото, което много ни притеснява, е, че когато започваме с нова комисия, в която отиват хората след вид и степен на увреждане има шансове да бъдат намалени процентите и всички хора, независимо от техния вид и степен на увреждане, да бъдат лишени от пенсиите. По данни на НОИ над 50 хиляди са само хората, които получават социалната пенсия, без да са полагали някакъв труд и това плащане се нарича пенсия. Всички останали хора са придобили т.нар. "пенсия вследствие на трудовоправни отношения" и имат право да я получават“, обясни тя.

"Вече няколко пъти е казано, че ще вземем от хората с увреждания и ще дадем на пенсионерите. Това е противопоставяне на двете най-бедни групи в обществото. Те са работили по 40-45 години и считаме, че това е несправедливо спрямо тях  - да взимат 200 лева пенсии, но в същото време и хората с увреждания не са виновни за това, което се е случило в живота им", каза още Събева.

Притесняваме се, че изведнъж всички ще станем идеално работоспособни, заяви Веска Събева: „Хората с увреждания са работоспособни, но при тях има необходимост от подкрепа, от условия, за да могат те да извършват този труд, за който са завършили образование, преквалифицирани са, намерено е работно място, но просто ние винаги слагаме каруцата пред коня. Правим хората работоспособни, но не сме осигурили работни места. Пенсията не се дава, защото този човек има някакво право. Тя му се дава, защото компенсираме това увреждане, което се е случило с него. Той има изключително по-големи разходи от всички останали“.

Политиките за хората с увреждания трябва да станат истински, беше категорична тя: „Трябва да има сериозна заявка, че ще работим сериозно, а не да си подхвърляме топката. Или се прави сериозна реформа и тя да не е в ущърб на хората и всъщност да се гледа какви икономии да се направят, а трябва да се сложи човекът с увреждане в центъра на тази система и около него да се правят политиките, а не политиките да са самоцел и да се правят просто защото сме приели един документ, или защото обществото настоява“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна