Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 30 юни министърът на енергетиката внася предложения за бъдещето на "Белене"

Снимка: БГНЕС

С почти пълно единодушие от 137 гласа "за" и само един - "въздържал се", депутатите решиха да възложат на министъра на енергетиката до 30 юни да внесе конкретни предложения за възможностите за реализация на проекта АЕЦ "Белене". Разискването за бъдещето на ядрената енергетика в България, поискано от левицата, продължи близо час. Министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова прекъсна отпуска си, за да присъства.  Дискусията протече без взаимни нападки и управляващите и опозицията разминаха позициите си само относно сроковете. Левицата искаше пътната карта да бъде изготвена до 1 месец, а ГЕРБ предложи датата 30-и юни.

Развитието на ядрената енергетика е безалтернативно, категоричен беше един от вносителите на питането Таско Ерменков от БСП:

"Министерството на енергетиката поръча на Българската академия на науките да направят анализ на възможностите за довършването на проекта АЕЦ "Белене" и най-важното, което казаха от БАН, това е, че най-лошият сценарий по отношение на "Белене" е ако нищо не се прави. Накратко, смятам, че е необходимо да отпушим процеса по решението на казуса "Белене".

Рамадан Аталай обвини ГЕРБ, че са променили позицията си за АЕЦ "Белене" и посочи:

"Поради различни политически игрички днес разглеждаме пак тази тема извън дневния ред и не сме с пулса на времето"

Делян Добрев отговори, че ГЕРБ винаги са били последователни по казуса:

"Нито при стартирането на проекта, нито при спирането му през 2012 г., нито от днес, този проект е по силите на държавата сама да го изпълни".

Има много сериозен и реален инвестиционен интерес към АЕЦ „Белене“, съобщи  пред журналисти в парламента министър Петкова, която препотвърди намерението на правителството проектът  да се реализира като балкански:

"Има интереси. Ще започнат разговори с нашите съседи тук, от Балканите, така че, мисля, че може да стане един добър проект при определени, разбира се, параметри. Вие знаете каква е нашата цел - такъв един проект да бъде реализиран на пазарен принцип, но аз се надявам, че днешната стъпка, която българските депутати направиха и този консенсус, с който беше прието това решение, е едно добро начало".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна