Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарни избори в Италия

| обновено на 04.03.18 в 11:57
подготовка на изборна секция за общите избори в Италия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Италия започнаха парламентарните избори. В областите Ломбардия и Лацио се гласува още за подновяване администрациите на двете области. Преброяването на гласовете ще започне след 23 часа местно време.

Изборният ден започна в 7 часа местно време. Около час след това, своя вот направи президентът на Италия Серджо Матарела.

За първи път се прилага новият изборен закон със смесена изборна система - мажоритарна и пропорционална - за двете камари на парламента. Една трета от местата в Камарата на депутатите и в Сената се определя мажоритарно, а две трети  пропорционално. Останалите места в тях се попълват по пропорционалната система от многомандатните райони. Новост е и избирателната бюлетина. Всяка една е с номер подобно на баркод срещу измами и предварително приготвени бюлетини извън избирателната секция. Този номер се вписва срещу името на гласоподавателя. След като той попълни бюлетината и я сгъне по определения ред, етикетът с номера на нея се отлепва, сравнява се с вписания в отчетния документ и председателят на комисията я пуска в урната. На сайта на вътрешното министерство, граждани изказват недоволство като смятат, че така се удължава времето за гласуване, а който е решил да си послужи с нередности, би го сторил.

Също така хората смятат, че не е редно друг да пуска бюлетината вместо тях. Социологическите проучвания сочат като първа партия движението „Пет звезди”, а като коалиция тази на Силвио Берлускони.
46, 6 милиона души имат право да дадат своя вот за Камарата на депутатите (долната камара на парламента), а за Сенат - 42,9 милиона. Гласуването е организирано в над 61 хиляди секции, които ще приемат избиратели от 7 до 23 часа местно време. Ще бъдат избрани 618 депутати и 309 сенатори. За Камарата на депутатите имат право на глас навършилите 18 години, а за Сената - от 25 години нагоре.

СнимкаЖивеещите в чужбина италианци вече гласуваха. Те избират общо 18 членове в парламента. Резултатът от техния вот ще стане известен утре при цялостното обработване на бюлетините.

Според изследванията, 18 милиона италианци не са решили за кого да гласуват или изобщо дали да дадат своя вот.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени