Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франческо Мартино: След вота в Италия има повече въпросителни, отколкото отговори

Матео Салвини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Изненади имаше. Тези избори бяха определени като политическо земетресение в Италия, което промени доста радикално политическата сцена", отбеляза в ефира на "Хоризонт" италианският журналист Франческо Мартино - кореспондент на изданието "Обсерватори" за Балканите и Кавказ, във връзка с първите данни за резултатите от проведеното вчера на Апенините гласуване на избор на представители в двете парламентарни камари.

Анализаторът  посочи, че вотът е показал от една страна голям ръст на подкрепата за Движение "5 звезди", както и за "Северната лига" на Матео Салвини, която е част от десния блок заедно с партиите на Силвио Берлускони и Джорджа Мелони, но от друга страна няма ясни победители, които да съберат пълно мнозинство: "Никоя от големите партии и коалиции изглежда няма да има достатъчно гласове в бъдещия парламент, за да сформира ново правителство.  Така че като цяло тези избори завършват с много повече въпросителни, отколкото с отговори", коментира Мартино.

Много е трудно да се коментират възможностите за бъдещо коалиционно управление, подчерта анализаторът, който не изключва вариант да се стигне и до сформиране на служебно правителство, което да ръководи страната до свикването на нови избори:"

"Много е неясна политическата картина в момента. Точно поради големия успех на Движение "5 звезди", което донякъде беше очаквано, но не и в тази форма. И също поради факта, че в дясно "Северната лига" вече е първата партия - по-силна от "Форца Италия" на Силвио Берлускони, който се опита да се върне в центъра на политическата сцена, но донякъде не успя да го направи.  Така че всичко ще зависи според мен от лидерите на тези две партии -  Движение "5 звезди" и "Северна лига".  Какъв обаче ще е изходът и до какви компромиси ще се стигне, е много трудно да се каже", изтъкна Мартино.

В коментар на изказването на Марин льо Пен - лидерката на френския "Национален фронт", че Европейският съюз няма да спи спокойно след изборите в Италия, Мартино коментира: "Според мен Европейският съюз не спи спокойно и без италианските избори", допълвайки: 

"В момента в Италия не е ясно накъде ще поемем, защото например от Движението "5 звезди" не са много наясно със своята позиция към Европейския съюз. Те спечелиха много гласове, казвайки: "Ние ще излезем от еврозоната", обаче много често и лидери на самото движение казват точно обратното. Така че де факто няма ясно дефинирана идеологическа позиция от страна на "5 звезди" и в момента, в който управляват държавата, ще трябва да вземат решения, да избират генерално дали искат в едната или в другата посока да тръгнат."

Целия анализ може да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени