Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов представи пред Путин идеята си за развитие на АЕЦ "Белене" като общобалкански проект

Освобождението на България е историческо събитие, което има особено значение за укрепване на близосттa между българския и руския народ, подчерта руският президент

| обновено на 05.03.18 в 22:02

"Освобождението на България в резултат на Руско-турската война 1877-1878 година е историческо събитие, което има особено значение за укрепване на дружбата, взаимното уважение и духовната близост между българския и руския народ". Това е заявил руският президент Владимир Путин, който поздрави днес в телефонен разговор премиера Бойко Борисов за Националния празник, съобщава Кремъл.

Обсъдени са били перспективните направления на двустранните отношения, в това число в сферата на енергетиката.

Премиерът Бойко Борисов е представил пред руския президент Владимир Путин идеята си за развитие на проекта за АЕЦ "Белене" като общобалкански проект, като е посочил, че тя е срещнала подкрепа от колегите му от страните от Западните Балкани. Президентът Путин е изразил готовност страната му да се включи в обсъжданията при подновяване на работата по проекта, съобщиха от правителствената информационна служба.

В телефонния разговор било осъдено и развитието на газовия хъб "Балкан" и възможностите за директни доставки на газ за България при взаимоизгодни условия и пълни гаранции от страна на Европейската комисия. В тази връзка е коментирано и изграждането на газопровода "Турски поток". Руският президент посочил, че проектът в голямата си част е изпълнен, а Борисов информирал, че се очаква на 1 юни да е готова интерконекторната връзка между България и Турция. Разгледан е бил и вариант за изграждане на отклонение от газопровода "Турски поток", което да достига пряко до хъба.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени