Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Чуков: "Ислямска държава" възкръсва

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Появи се много обезпокоителна карта за зоните на контрол в Сирия – сирийското правителство контролира над 53% и води кървава битка в Източна Гута, вторият значим субект са кюрдите, които контролират около 24% от територията на Сирия, но това, което ме шокира, е, че третият по значимост субект е „Ислямска държава“. Според тази карта, създадена от независими военни сирийски топографи, ИД контролира около 8%. Това обясни в предаването "12+3" арабистът проф. Владимир Чуков

В коментара си за ситуацията в близкоизточната държава той посочи, че „Ислямска държава“ е възкръснала и това се случва в трудни за контролиране райони – пустинните и територии, близки до сирийско-иракската граница. 

"Допреди няколко месеца считах, че Сирия ще се развие по ирански сценарий, но наблюдавайки процесите в Сочи, Астана и пълния блокаж в Женева, ме е страх, че Сирия само на картата ще остане единна и неделима", отбеляза Чуков:

"Няколко стотици бойци от кюрдските милиции, дислоцирани в южната част на т.нар. "Кюрдска федерация", са отишли на второто по значение бойно поле в Сирия – Африн, което се превръща в истинска касапница и това всъщност предислоцира, пренарежда зоните на влияние вътре в самата Сирия. Това е една огромна въртележка. Цялата Сирия е пламнала от бойни действия, в които има не само очевидна размяна на военни удари, но и много силно задкулисие, много силна дипломация, много силна политика. /.../ В същото време виждаме територии, които са не само политически разделени, но започват много силно да се отделят и икономически".

С целия анализ може да се запознаете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна