Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каракачанов: Всяко противозаконно влизане в дома да влиза в пределите на неизбежна самоотбрана

Снимка: БГНЕС

Всяко противозаконно влизане в дома, а не само нахлуването с взлом и насилие, да влиза в пределите на неизбежна самоотбрана. Това предлага вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов с промени в Наказателния кодекс. За действия при самозащита ще се счита и отговорът при нападение, когато то е насочено срещу живота, здравето, свободата или половата неприкосновеност на отбраняващия се или на другиго, както и когато е извършено от две или повече лица, от въоръжено лице или нощем.

Предложенията са изпратени до министерствата на вътрешните работи и на правосъдието за съгласуване. По този начин се дава старт на процедурата по внасянето им в Народното събрание. 
„Институтът на неизбежна отбрана трябва да се разшири, както и да се направят промени, които да се борят за намаляването на битовите кражби. Виждам, че моментът е назрял и обществото е готово и само търси и иска ремонт в Наказателния кодекс“, написа във Фейсбук Красимир Каракачанов.
Главният прокурор Сотир Цацаров се обяви за внимателен подход при евентуална промяна на Наказателния кодекс, свързан с неизбежната отбрана. Той призова политиците да се въздържат от популистки изказвания и да не спекулират със страховете на хората. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна