Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС бойкотира евентуална промяна в наказателния кодекс за неизбежната отбрана

Висш съдебен съвет
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) няма да изпрати свои представители в работната група, която ще обсъжда евентуална промяна в Наказателния кодекс, свързана с текста за неизбежната отбрана. Срещу подобни законодателни промени се обявиха и главният прокурор, и председателят на Върховния касационен съд (ВКС).

След като пловдивски лекар застреля рецидивист в гаража си, а стотици граждани и политици поискаха разширяване на Института на неизбежната отбрана, премиерът Бойко Борисов поиска промени в Наказателния кодекс, а правосъдният министър обяви, че те ще се подготвят от специална работна група. Поканата за участие в нея беше отхвърлена от мнозинството в съдебния кадрови орган, част от което беше Сотир Цацаров, а в малцинството останаха трима от членовете на Съвета, сред тях и Лозан Панов. Въпреки че се разделиха при гласуването, главният прокурор и съдия номер едно бяха еднакво критични към корекции по спешност в Наказателния кодекс.

Визирайки декларации на представители на изпълнителната власт, че проектопромените вече се пишат, главният прокурор обяви пpaвeнeтo нa пpoмeни бeз yчacтиeтo нa aĸaдeмичнaтa миcъл за "гoлям aбcypд" и заяви, че няма да прати прокурори в работната група. Председателят на ВКС упрекна изпълнитeлнaтa влacт в "aбcoлютнo пocлeдoвaтeлнa нeпpeдвидимocт пo oтнoшeниe нa зaĸoнoдaтeлcтвoтo", но настоя ВСС и съдът дa изпpaтят пpeдcтaвитeли, за да изразят нecъглacиe c "пpибъpзaни, нeoбмиcлeни и нeмoтивиpaни "peмoнти".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!