Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златанова: Промени в института на неизбежната отбрана трябва да се правят много внимателно и без да се бърза

Зинаида Златанова
Снимка: БГНЕС

Време е за изцяло нов Наказателен кодекс в България, тази теза защити в предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" Зинаида Златанова, бивш вицепремиер и министър на правосъдието в кабинета "Орешарски". Тя коментира въпроса необходими ли са промени в сега действащия НК, свързана с обхвата на неизбежната отбрана, като припомни:

"През януари 2014 година предложих на обществено обсъждане като министър на правосъдието нов Наказателен кодекс  -  изцяло нов, а не само отделни текстове, я всички 400 текста бяха новонаписани, в съответствие с новите времена, в които живеем. Защото знаете, че старият НК е от 1968 година -  от времето на разгара на "развития социализъм", както го наричаха тогава -  и очевидно е, че той не е пригоден в този му вид за съвсем други обществени и икономически отношения, които имаме в момента. Поех огромен риск и си платих цената тогава за предлагането на напълно нов Наказателен кодекс. Защо? Защото забележете, че оттогава  - вече четири години, никой друг  министър на правосъдието не посмя да направи това. Доколкото знам и преди мен никой не е предлагал изцяло нов НК. Неслучайно казвам, че е поех огромен риск тогава, защото това е много политически закон. Ето вие виждате как  само по един текст дори се разгаря публична полемика и това е нормално", коментира Златанова, която е категорична, че промени в института на неизбежната отбрана трябва да се правят много внимателно, обмислено и без да се бърза. Необходим е и широк консенсус между всички политически партии за такива изменения.

"Няма система, няма стратегия в тези неща - закони в България в последните години се променят или с оглед на някаква отделна личност, или за овладяване на институции, или поради това - както е в конкретния случай, когато граждани изразяват съвсем закономерно недоволство", изтъкна Златанова и предупреди:

"Това е фундамент на наказателното право - откакто има наказателно право в съвременния му вид, ние работим с този правен институт - това са може би 1000 години, да не кажа 2000. Съгласете се, че е абсолютно несериозно, популистко избягване на проблема да искате промяна на коляно за три дни. Ако някой успее да промени този фундамент на правото, тази правна традиция в европейски мащаб, която се е установила, не само в България, а и в другите европейски страни и в някои щати на САЩ - ако някой успее да ги промени за три дена, мисля, че наистина трябва да е много умен, а ние знаем, че нашите управляващи не са толкова умни. Затова аз мога да се присъединя към този апел на останалите колеги за това много внимателно да се огледат нещата, да се обсъдят и да не се бърза. На този етап мисля, че това е най-разумното", подчерта бившият правосъден министър и каза, че напълно разбира и приема мотивите на гражданите, излезли на протест във връзка със случая в Пловдив, при който д-р Иван Димитров простреля смъртоносно крадец, защото у нас липсва усещането за справедливост:

"Чувството за липса на справедливост в момента е толкова голямо, че според мен заплашва самите фундаменти на демокрацията и на държавността. Хората са наистина отвратени от тази липса на справедливост, която действително никъде не виждат, но същевременно категорично съм против политици да призовават на практика към улично правосъдие", коментира още Златанова, като подчерта:

а практика те застанаха вероятно - казвам вероятно, защото предстои съдебен процес, застанаха на страната на престъплението, манипулирайки останалите граждани, не мога да го приема".

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени