Eмисия новини
от 09.00 часа

Борисов: България ще предложи страните от ЕС да увеличат вноските си в общия бюджет

Снимка: БГНЕС


"Кохезионната политика трябва да остане за всички държави като един от инструментите за преодолява на различията в социално-икономическо развитие на европейските регионите, но трябва да се повиши таксата, която ще плащат страните - членки". За това настоя министър-председателят Бойко Борисов по време на форума на Европейската народна партия и политическа партия ГЕРБ, който се провежда в София:

"Тъй като е важна за всички страни, тя трябва да остане за всички страни. Единственият шанс, след като ги няма тези милиарди вноска от Великобритания, да се повиши вноската по квотата така, както е към момента - на всяка държава, колкото се пада. Да, пак ще се падне на Германия, Холандия много повече, отколкото ние ще повишим нашата вноска, но така е изчислено на база брутен вътрешен продукт и не трябва да се наруши. Това ще е нашето предложение. За всички страни повишение на вноската".

Бойко Борисов нарече европейската дипломация по миграционната политика "огромен провал".

Пред делегатите от ЕНП и ГЕРБ за откриване на кампания за местни инициативи за предстоящите избори за Европейски парламент Борисов подчерта, че са необходими строги мерки за опазване на границите.

Понастоящем европейският бюджет се попълва с вноски в размер от 1 % от брутния вътрешен продукт на държавите-членки. Еврокомисията предлага вноската да се увеличи до 1,1 %. Източноевропейците подкрепят идеята, но ред нетни вносители като Холандия, Дания и Швеция са против.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Виолета Ашикова.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.