Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев зове за национален център за реакция при природни бедствия и кризи

Срещата при президента Румен Радев се проведе по повод обявеното бедствено положение в Община Хайредин и опасността от наводнения в страната.
Снимка: Прессекретариат на президента

България се нуждае от национален център за наблюдение, реакция и управление в случаи на природни бедствия и кризи. Това бе общата позиция на среща днес на „Дондуков“ 2 на президента Румен Радев с висши представители, чието ведомства реагират на такива ситуации, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Според тях центърът трябва в реално време да идентифицира потенциални заплахи за населението и да предприема  своевременни мерки за защита на гражданите

Срещата при президента Радев се проведе по повод обявеното бедствено положение в Община Хайредин и опасността от наводнения в страната. На нея бяха началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, директорът на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР главен комисар Николай Николов, Петър Горновски, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и Кирил Войнов, директор на главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията“ в ДАМТН.

Главен комисар Николов увери държавния глава, че няма пряка заплаха за населението и са взети всички необходими мерки и има готовност за реакция при необходимост. Той изрази признателността си за доброто взаимодействие с Българската армия в случаи на бедствия и кризи.

Участниците в срещата бяха единодушни, че в България трябва да се създаде система за техническо наблюдение на язовирите на национално ниво, каквито мерки са предприети в Бургаска област.

Начините на финансиране и изразходване на ресурсите, с които разполагат общините, техническото оборудване, обучението на кадри и доброволци, както и стимулирането на инженерното образование сред младежите, също бяха сред темите на разговора. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.