Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в Китай позволяват „доживотен президент“

| обновено на 11.03.18 в 10:56
Президентът Си Цзинпин пристига за заседанието на парламента, което промени конституцията.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайският Национален народен конгрес прие днес промени в конституцията, които премахват ограничаването на мандатите на президента на страната, предаде Ройтерс.

Този ход позволява на президента Си Цзинпин да остане на власт до края на живота си. 

В началото на 90-те години на XX век за този пост бе наложено ограничение от два 5-годишни мандата.

От участвалите във вота близо три хиляди членове на Общокитайското събрание на народните представители 2958 гласуваха „за“, двама се обявиха „против“, трима се въздържаха, а една бюлетина бе невалидна.

В края на миналия месец управляващата компартия предложи да се премахне ограничението за президентските мандати от конституцията на страната, според което Си Цзинпин трябваше да се оттегли през 2023 г. 

Си обаче се възпротиви на традицията да представи своя евентуален наследник на конгреса на Комунистическата партия през октомври. Вместо това той укрепи политическата си власт, като партията гласува в обновения й устав да бъдат вписани името и политическата философия на китайския партиен и държавен лидер. Това решение издига статута му до нивото на основателя на Китайската народна република Мао Цзедун. 

Гласуваната реформа на конституцията слага край на системата, наложена от бившия китайски лидер Дън Сяопин с цел да не се повтарят занапред кръвопролитията през пожизнената диктатура на Мао Цзедун и в частност хаотичната Културна революция от 1966-1976 г. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени