Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутати призоваха за ратификация на Истанбулската конвенция

Малин Бьорк: Срамно е, че няма никой от Председателството на дебатите за Конвенцията ЕП

| обновено на 13.03.18 в 08:22
Снимка: http://www.europarl.europa.eu

Еврокомисарят по цифровия единен пазар Андрус Ансип, както и евродепутати призоваха България и другите страни, които не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да го направят. "Конвенцията е изцяло за превенция на насилието върху жените, без никакви други скрити цели", заяви комисар Ансип.

Евродепутати от левицата пък изразиха учудване, че една от тези страни е председателстващата в момента ЕС България. Малин Бьорк от Конфедералната група на Европейската обединена левица – Северна зелена левица:

"Европейският съюз я е подписал, подписали са я всички страни-членки, но 11 не са я ратифицирали, сред тях и ротационният председател – България. И е срамно, че тук няма никой от председателството, за да видим как ще отнесат въпроса в Съвета".

Не по-малко рязка към отношението към Конвенцията в България бе евродепутатът от Групата на алианса на социалистите и демократите Джули Уорд:

"В България употребата на трансфобски и хомофобски аргументи срещу тази конвенция е много разочароваща. И това е особено тревожно в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС. Апелирам към Българското правителство да преосмисли позицията си по този ключов проблем и да застане зад Истанбулската конвенция".

Ето и отговора на евродепутата Ангел Джамбазки:

"Съвсем очевидно в този документ има джендър идеология. Тези неща трябва да бъдат изяснени и премахнати от този документ".

Още по темата чуйте от звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна