Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма опасност за хората във видинската община Брегово

| обновено на 13.03.18 в 13:03
Снимка: РАДИО ВИДИН

Няма опасност за хората във видинската община Брегово, заявиха от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин. В момента тече операция по изпомпване на подпочвените води, след като река Тимок преля и заля имотите на живеещите в района. Съоръжението е монтирано в района на граничния пункт на границата със Сърбия в града.

С няколко сантиметра вече е спаднало нивото на водата в залетите терени. Остават обаче притесненията за качеството на водата, защото местните хора все още се боят, че питейната вода може да е замърсена с тежки метали от сръбските мини "Бор".

"До момента не съм получил официални гаранции, че няма екологично замърсяване от тези води", каза кметът на Брегово Милчо Лалов: "Ще бъда категоричен тогава, когато имам пред мен извършени анализи с подпис и печат на отговорни длъжностни лица".

Водата в Брегово е годна за пиене и за други битови нужди, съобщи вчера министър Нанков. Вече трети ден след преливането на река Тимок, там се правят лабораторни анализи по няколко пъти дневно заедно с Регионалната здравна инспекция. В Брегово обаче масово изкупуват минералната вода в търговската мрежа.

На мястото от рано сутринта са директорът на регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин комисар Станислав Генчев и областният управител Албена Георгиева, за да проследят ситуацията в момента. Помпата вече работи, съобщи комисар Генчев: 
"Пуснахме вече помпата. Поради това, че продължават да се качват подпочвените води, снощи беше взето решение, през нощта от Столичната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", от сектора "Защита и оперативни дейности" при нас се пренасочи един модул с три мощни хидромоторни помпи, като идеята е да започнем изпомпване на тези подпочвени води, които са между защитната дига и населеното място с цел да намаляваме пораженията в имотите на хората. Да, няма опасност за хората. Водата зад дигата към момента задържа, продължава да изтича през направения прорез обилно, но хубавото е, че видимо започва за спада".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!