Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Патриарх Кирил дойде в България като духовен водач, но избра да си тръгне като политик

Ще работя за възраждането на българо-руските отношения, които други съсипваха, заяви още президентът

| обновено на 13.03.18 в 14:53
На 4 март се проведе среща на руския патриарх Кирил с президента Румен Радев
Снимка: БГНЕС

"Патриарх Кирил дойде в България като духовен водач, но избра да си тръгне като политик", заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти в Пловдив, коментирайки за пръв път отправените от патриарха на Русия упреци срещу България и президента.

Според Радев е важен въпросът: "Кой се опита да похити общия празник за нашето Освобождение и да го превърне в повод за разделение, да експлоатира кризата в нашите отношения". 

"Аз съм президент, но и християнин и затова не вярвам, че целта на патриарх Кирил е била да всее разкол между нашите народи", каза Румен Радев и поясни какво е заявил пред руския патриарх: "Твърдо мога да кажа, че нашата признателност към Русия е тази на свободни хора, които помнят и уважават своята история. Нашата благодарност не е за сметка на нашето достойнство и тази позиция много ясно и по категоричен начин отстоях пред българския патриарх и уважавани български митрополити, които бяха на срещата".

Тъй като след срещата при българския президент, на сайта на руската патриаршия е било публикувано само изказването на патриарх Кирил, но не и неговото, президентът Радев смята, че явно става въпрос не за афект, а за политическа режисура.

"Вярвам, че Негово светейшество Кирил просто е бил въвлечен в нея, но съм убеден, че Москва ще преосмисли случилото се", подчерта Румен Радев. Той каза още, че " истерични политикани, демагози и платени анализатори има и в Русия, и в България".

"Няма да ставам заложник на емоциите и ще работя за възраждането на българо-руските отношения, които други съсипваха в продължение на години и продължават да го правят“, беше категоричен президентът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна