Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгений Кандиларов: Китай се превръща в сериозна геополитическа, не само икономическа сила

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доц. д-р Евгений Кандиларов коментира в "12+3" големите промени в китайската конституция, които увеличиха възможностите за управление на китайския президент.

Той смята, че обявените промени изглеждат като естествен ход Си Дзинпин да продължи тенденцията от първия си мандат - превръщането на Китай в сериозна геополитическа, не само икономическа сила.

"В момента по този начин Си Дзинпин си гарантира възможността за реализиране на проекта, зададен в самото начало. В самото китайско ръководство има различни мнения и така той блокира евентуално париране на този курс.

Това е нож с две остриета и е напълно възможно да настъпи обрат в определен момент. Но поне засега нищо подобно не се вижда на политическия хоризонт в Китай. В самата Китайска комунистическа партия и в обществото, което не е безкритично към всяко действие на ръководството, Си Дзинпин генерира огромна подкрепа. Китай прави всичко възможно, за да генерира сериозна международна подкрепа и успява да го направи", отбеляза доц. Кандиларов.

Според него Китай задава нов модел на глобализация и генерира огромна международна подкрепа, особено в играчите от периферията.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени