Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът свиква през април КСНС заради енергийната сигурност

| обновено на 13.03.18 в 15:06
Румен Радев направи коментара в рамките на посещението си на 68-а бригада „Специални сили" в Пловдив.
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев свиква Консултативния съвет за национална сигурност, на който да бъде обсъдена сделката с българските активи на ЧЕЗ. Заседанието ще бъде във втората половина на април. Държавният глава каза в Пловдив, че остават отворени въпросите за финансирането и получената политическа подкрепа. Радев коментира пред журналисти развитието на сделката и каза, че правителството дължи на българския народ отговори относно схемата за финансиране и по какъв начин тази сделка е получила политическа подкрепа. 

„Докато не е ясен този въпрос за схемата на финансите, няма как да сме наясно и с това под каква форма и по какъв начин българското правителство се готви да стане партньор на госпожа Гинка Върбакова", каза Румен Радев в рамките на посещението си на 68-а бригада „Специални сили" в Пловдив. 

„Кой води преговорите от името на българската държава и, много по-интересно, кой води преговори от името на госпожа Върбакова? Твърдя категорично, че до момента аз нямах информация от службите по този въпрос. Изрично настоях и получих информацията от компетентните органи, която регулярно е била изпращана в Министерски съвет. Ето защо считам за основателно да бъде свикан КСНС, на който да бъдат разгледани въпросите за енергийната сигурност на страната"“, посочи още държавният глава. 

По повод свиканият КСНС, председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев каза, че няма притеснения за националната сигурност по отношение на продажбата на активите на ЧЕЗ в страната ни

"Службите ги изслушвахме преди една седмица в Комисията по енергетика и заявиха, че нямат притеснения. Тоест, за националната сигурност компетентни по нея са службите, които казаха, че нямат притеснения. Повече нямам какво да добавя".

От своя страна, председателят на енергийния регулатор Иван Иванов коментира, че президентът е преценил, че казусът около продажбата на активите на ЧЕЗ в България е от изключителна важност за националната сигурност и затова свиква Консултативния съвет

"Това, което Комисията за енергийно и водно регулиране е направила - има определени въпроси, които към нас бяха отправени от администрацията на президента  - отговорихме коректно".

В Пловдив, Радев, който в понеделник сезира Конституционния съд за последните поправки в Закона за частната охранителна дейност,  коментира, че има кметове, които се държат като феодали и според него не е правилно те да имат и феодална армия, която да се издържа от държавата:

"Определени разпоредби от този Закон за частната охранителна дейност влизат в противоречие с нашата Конституция, където много ясно е записано, че общественият ред и националната сигурност са ангажимент на изпълнителната власт, а не на търговци, получили лиценз за частна охранителна дейност. Абдикирането на държавата от това много важно задължение не е в интерес на българските граждани"



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна