Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС създаде временна анкетна комисия за проучване на фактите около приватизацията и продажбата на ЧЕЗ

| обновено на 14.03.18 в 10:05
Снимка: БГНЕС


Народното събрание създаде временна анкетна комисия за проучване на фактите около приватизацията и предвидената продажба на дружествата на ЧЕЗ в България. 

Тя ще работи само един месец и в нея ще има представители от всички парламентарни групи. Председател на новата комисия ще бъде депутатът от БСП Желю Бойчев.

В началото на днешното пленарно заседание ГЕРБ подкрепи предложението на парламентарната група "БСП за България" в дневния ред на парламента да се обсъди създаването на временна комисия, която да проучи фактите около продажбата на дружествата на ЧЕЗ в България. 177 депутати гласуваха "за", един се въздържа.  


Преминаването на собствеността на ЧЕЗ в ръцете на неясни собственици при неизяснени обстоятелства и непрозрачно финансиране е недопустимо от гледна точка на националната сигурност. Това обяви в началото на дебата заместник-председателят на парламентарната група на БСП Драгомир Стойнев, който също добави:


"Преминаването на собствеността на дружеството, осигуряващо електроснабдяването на повече от 2 милиона души в една трета от територията на страната, в ръцете на неясни собственици при неизяснени обстоятелства и непрозрачно финансиране е недопустимо от гледна точка на националната сигурност. Народното събрание, като най-висш орган в страната, не може да остане безучастен свидетел на случващото се в стратегически сектор, какъвто безспорно е енергетиката".


Временната комисия за проверката на продажбата на ЧЕЗ трябва да се занимава и с приватизацията на дружеството, предложи народният представител от ГЕРБ Димитър Лазаров, а председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че работата на новата комисия ще бъде важна: 

"Парламентарната група на ГЕРБ винаги е била за прозрачността и да избегнем всякакъв популизъм по важни теми, които могат да доведат до разделение на обществото. Затова ние нямаме никакви притеснения от евентуален дебат, който трябва да бъде проведен в парламента и ние го доказахме с извънредните заседания, които бяха направени на Комисията по енергетика и Комисията за контрол на специалните служби, където бяха изслушани абсолютно всички, имащи отношение както като регулатори, така също и държавни институции за осъществяването на контрола и ако има някакви съмнения за някакви нередности. От тази гледна точка ние ще подкрепим предложението, което се прави от страна на БСП, защото действително тогава ще стане ясно и ще излезе цялата истина, за да може действително да се спре с тези спекулации и да се заиграваме със страховете на хората".

От ДПС изразиха известни резерви, че държавата се намесва в работата на две търговски дружества при една планирана продажба. Рамадан Аталай добави: 

"Много е добре. Нека да разследваме. Нека да направим, но следприватизационният контрол, което е контролирано и е минавало по етапите, също би трябвало да прочетете и да видите какво и по какъв начин се е случвало. Темата, по която днес, още от сутринта всички единодушно ръкопляскахме, 177 човека сме съгласни да покажем на чешката страна, че са корумпирани, някак си не го възприемам".

Народното събрание ще обсъди текстовете от новия закон за мерките срещу изпирането на пари. 

Целите, които си поставя новият закон за мерките срещу изпирането на пари, е засилване на превенцията и борбата срещу корупцията. Изрично е уредена и възможността за предоставяне на информация по електронен път с квалифициран електронен подпис, посредством защитени канали за електронна комуникация. 

Промени се предвиждат и в предложенията за нов режим за установяване произхода на средствата


Парламентът ще приеме и актуализираната Стратегия за национална сигурност на Република България. Времевият хоризонт на стратегията е до 2025 година.


Депутатите ще приемат и промени в Закона за авторското право. Основната задача на законопроекта е осигуряване на възможност на собствениците на права да получат справедливо възнаграждение. 


Подробности около създаването на временната анкетна комисия чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени