Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правната комисия в НС прие на първо четене промени в Наказателния кодекс

Промените разширяват обхвата на понятието "длъжностно лице" и на практика изравняват отговорностите на заетите в държавния, общинския и частния сектор

Снимка: БГНЕС

Правната комисия в парламента прие на първо четене предложените от Министерския съвет промени в Наказателния кодекс, които дават възможност и заетите в частния сектор да могат да бъдат съдени за неизпълнение на служебните си задължения или превишаване на права. Промените разширяват обхвата на понятието "длъжностно лице" и на практика изравняват отговорностите на заетите в държавния, общинския и частния сектор.

От БСП възразиха, че с промените престъпление става всяко забавено плащане и неправилно попълнен документ, без при това да е необходимо от тези действия да е настъпила финансова щета.

Несъгласието си с поправките изрази и Валя Гигова от Висшия адвокатски състав:

"Тези палеативни, твърде неясни дефиниции правят "длъжностно лице" на практика целия български народ, защото всеки един от нас може да се окаже в определена ситуация длъжностно лице по дефиниция на закона, извършвайки дейност с обществено значение". 

С това мнение се съгласи Кънчо Стойчев от Асоциация "Произведено в България", като добави още възражения:

"Първо, този законопроект е лична, недопустима намеса на държавата в гражданския и търговския оборот. Живеем в страна, за съжаление: където трябва да е държавата, най-често я няма, а където не трябва да е, се опитваме да я вкараме. Второто възражение: уеднаквяване на наказателните норми в публичния и частния сектор е дълбоко погрешно".

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов се съгласи, че има нужда от прецизиране, но обясни защо промените са стъпка в правилната посока:

"Аз насочих мисленето към една определена категория частни субекти, които по един или друг начин управляват, печелят от публичен ресурс. Аз искам те да пестят моя ресурс".

Преди да влезе в пленарната зала, законопроектът ще бъде даден за становище на експертите от Консултативния съвет към НС.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна