Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговската камара на САЩ предупреди Тръмп относно плановете му за налагане на мита на китайските стоки

Томас Донахю - Американска търговска камара
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръководителят на най-влиятелната бизнес асоциация в САЩ предупреди администрацията на президента Доналд Тръмп, че едностранното налагане на митнически тарифи на внасяните в страната китайските стоки може да доведе до разрушителна търговска война, която ще навреди на американските потребители и на растежа на водещата световна икономика.

Президентът на Американската търговска камара Томас Донахю заяви в четвъртък, че подобни мита, обвързани с разследването на практиките на Китай в областта на интелектуалната собственост, биха навредили на данъците на американските потребители, съобщава агенция Ройтерс.

Коментарите му бяха направени, след като съветникът по търговия в Белия дом Питър Наваро посочи, че през следващите седмици Тръмп ще има възможност да предприеме мерки във връзка с "кражбата и принудителното прехвърляне" на американската интелектуална собственост в Китай като част от разследването по раздел 301 от Търговския закон на САЩ от 1974-а година.

Томас Донахю заяви, че администрацията на Тръмп е правилно да се фокусира върху отрицателното икономическо въздействие в резултат на индустриалната политика и нелоялните търговски практики на Китай, но подчерта, че въвеждането на мита би бил грешен подход при справянето с този проблем.

"Въвеждането на митнически тарифи за 30 млрд. долара годишно ще унищожи над една трета от спестяванията на американските домакинства, които са в резултат на удвоеното стандартно приспадане, заложено в одобрената нова данъчна реформа", отбеляза той и добави: "Ако тарифите достигнат 60 млрд. долара, както се говори, въздействието ще бъде още по-опустошително".

С оглед на това Томас Донахю призова американската администрацията да не пристъпва към подобен план.

"Тарифите могат да доведат до разрушителна търговска война със сериозни последици за икономическия растеж в САЩ и за създаването на работни места, което ще бъде във вреда за потребителите, бизнеса и фермерите", подчерта шефът на Американската търговска камара.

От своя страна, говорителят на китайското външно министерство Лу Канг отбеляза, че коментарите на Донахю са били коректни. "Всъщност търговията на САЩ с Китай през последните 40 години доста обективно намали разходната тежест на американските семейства. Много пъти сме казвали, че в търговската война няма победители", посочи Лу Канг пред репортери в Пекин.

Китай многократно заяви, че няма да има победители в една търговска война, но че ще защити интересите си при предприемането на търговски действия от страна на САЩ. "Трябва да се има предвид, че след определен момент дори и най-игривата котка ще ви одраска, ако я провокирате", предупреди в редакционен материал китайският официоз China Daily.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени