Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на Турската асоциация за енергийна икономика: „Турски поток“ може да мине през България

Настоящото трасе на "Турски поток"
Снимка: gazprom.com

Газовият проект „Турски поток“ може да мине през България, заяви в интервю за „Хоризонт“ президентът на Турската асоциация за енергийна икономика Гюркан Кумбароглу. За да се стигне до това обаче, трябва да има решение на високо ниво, допълни експертът.

„Разбира се, че е възможно. Първата тръба е предназначена за доставки на газ, които да задоволяват нуждите на Турция. Другата тръба ще бъде за доставки на газ за Югоизточна Европа. Засега плановете са тя да минава по турско-гръцката граница, а връзката с България да бъде правена през интерконектора между вашата страна и Гърция“, каза Кумбароглу.

„Възможно е обаче да има и промяна в плана и тръбата директно да стигне до българо-турската граница. В момента България прави всичко възможно да се превърне в газов център на Балканите и да получава синьо гориво през различни тръбопроводи, минаващи през Турция. Ето защо виждам възможността за промяна на трасето като напълно реално, но все пак трябва да има много сериозна икономическа обосновка. Крайното решение трябва да бъде взето на високо ниво“, обясни експертът. 

Кумбароглу не смята, че отношенията между Атина и Анкара в момента могат да станат основна причина за промяна на трасето: „За Турция няма голямо значение, защото все пак става дума за две съседни държави. В крайна сметка говорим за проект, от който всички печелят. Затова вярвам, че той ще помогне за подобряването на отношенията между страните като цяло.“

Затоплянето на руско-турските отношения след замразяването им, предизвикано от свалянето на руски бомбардировач от турски военен самолет се случи тъкмо заради енергийните проекти, коментира Гюркан Кумбароглу. „Първо беше сключено междуправителствено споразумение. Последва проектът за първата атомна електроцентрала в Турция. Честно казано, мисля, че енергетиката е чудесна възможност за затопляне на отношенията. Трябва да признаем обаче, че тя може да доведе и до конфликти“, каза той. 

Макар енергийните експерти да търсят икономическа логика в проектите, всички признават, че понякога развоят им зависи от международната политическа ситуация. Президентът на Турската асоциация за енергийна икономика Гюркан Кумбароглу е убеден в необходимостта от изграждане на първата атомна електроцентрала в страната му, която ще посрещне нарастващото потребление на ток. 

Още детайли по темата чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна