Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов нареди мерки за по-сигурни пътища и срещу битовата престъпност

Премиерът Бойко Борисов свика оперативно заседание на правителството, на което бяха обсъдени мерки срещу битовата престъпност и да подобряване състоянието на пътищата.
Снимка: Пресслужба на МС

Премиерът Бойко Борисов нареди мерки за подобряване на безопасността на движение по пътищата и противодействието на битовата престъпност на оперативно заседание на правителството, съобщи правителствената пресслужба.

Борисов възложи на вътрешния министър Валентин Радев организирането на видеонаблюдението и осигуряването на полицейско присъствие в малките населени места да стане негов личен приоритет.

Премиерът нареди още при пътуванията си в страната и участието си в анализи за работата на областните дирекции на МВР Валентин Радев да провежда срещи с всички кметове, включително кметските наместници. Както и да се информира лично от тях за работата на мобилните полицейски групи и да предприема незабавни мерки за подобряването й, ако бъдат докладвани проблеми.

„Ако трябва, с Министерството на финансите вижте глобите, които събират те в малки населени места, да си остават в самите населени места, за да се обслужват камерите. Всеки кмет трябва да се срещне с теб и всеки да ти каже минават ли, не минават, как минават - и да му направиш връзка с мобилната група или с полицая, който 24 часа да му е на разположение“, каза Борисов, сочи стенограмата от заседанието.

Министър-председателят препоръча администрацията на АПИ, която е в ресора на министъра на регионалното развитие Николай Нанков и полицията да бъдат ангажирани активно с осигуряване на сигурността на пътуващите по време на ремонтите на пътищата.

„Има обективни причини да се отворят много дупки по улиците - от минус 10-15 градуса за един ден стана плюс 20 градуса. То, дето се вика, ако е пломба на зъб, при такава рязка температура пада. Обърнете внимание, Нанков, особено по скоростните пътища“, каза Борисов.

Той наред и да подпомагат местните власти при изпълнение на отговорностите им за общинските пътища.

„Убеден съм, че имаме и сили, и мощности, стига да има воля и желание. Не само да регистрираме хорското нещастие. Защото, като си счупиш джантата и пукнеш гумата - да говорим за европейска интеграция, Европейски съюз, европейско председателство... Последното, което минава на хората през ума, е това. Двеста хиляди души администрация имаме! Ако трябва - всички ги изкарвате навън и докато не се поправи - стоят, алармират“, посочи премиерът Борисов.

Министър председателят даде още нареждания: „Администрацията на АПИ - слагате им светлоотразяващите жилетки. Полицията – ако трябва, една част от нея поема контрола на пътищата и стоят до дупките докато не се запълнят. Това не може да продължава! Хората чупят коли, пукат гуми, а и това си е реална опасност за живота“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира наредените мерки от Кирково, като запита: „Колко души ще стоят в затвора за корупцията при строителството на пътища, за откраднатите пари от некачествените ремонти и кой ще плати на хората счупените коли?“.

„В следващите месеци държавата ще е блокирана. Българи, през този период не се женете, не раждайте деца, не умирайте и през ум да не ви минава да правите бизнес. Няма кой да ви издаде и едно удостоверение. Администрацията няма да работи, полицаите няма да борят престъпността, а ще пазят дупките“, добави още тя, цитирана от пресцентъра на БСП. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени