Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Монументът на Бузлуджа спечели европейска подкрепа по програма за паметници в риск

Снимка: Радослав Първанов

"Паметникът на Бузлуджа е изключително ценен като архитектура, като инженерно постижение, като изкуство и има голям потенциал както за развитието на туризма, така и за преосмислянето на много други такива паметници". Това мнение изрази пред "Хоризонт" архитект Дора Иванова, която работи по проекта "Бузлуджа – паметта на времето".

"Наследството от периода на социализма е травматично и проблемно за целия социалистически блок", допълни тя:

"Този проблем не се вижда само в България, а във всички страни от бившия социалистически блок. България, с този невероятен паметник, който е различен, изключителен и пример за всички останали, може да бъде пример за опазването и преосмислянето". 


Бузлуджа е сред седемте най-застрашени обекта на културното наследство в Европа. 
Паметникът беше включен в програмата "7-те най-застрашени", която се организира от организацията "Европа Ностра". Програмата идентифицира най-ценните културни обекти в риск в Европа и съдейства за тяхното опазване. "Европа Ностра" е най-голямата организация за опазване на културното наследство в Европа. Първата безвъзмездна помощ за Бузлуджа ще се изразява в изготвяне на експертиза и спасителен план за действие. Европейски експерти ще посетят паметника през идните месеци и ще дадат технически съвети, ще зададат възможности за финансиране и ще мобилизират широка европейска подкрепа за запазването на Бузлуджа.

Арх. Дора Иванова поясни по какви критерии Бузлуджа е влязла класацията на паметниците в риск:


"Основните критерии са два. Първият е ценност като наследство и ценност като обект, който се нуждае от опазване. И всъщност това е много важно в тази програма - че на европейско високо ниво показва, че паметникът на Бузлуджа е от европейско значение, европейско наследство. И вторият критерий е застрашеността - доколко тези обекти наистина са опасни и трябва да се действа незабавно да се опазят, защото могат да бъдат загубени в следващите години".

"Самите експерти осъзнават проблематиката в България и идеологическата натовареност на Бузлуджа", подчерта Иванова:

"Че паметникът е натоварен с много голяма идеология, с политически идеи, но той трябва да бъде опазен, без да се възхвалява и без да се потвърждава неволно политическа идеология. Той трябва да се запази като артефакт, като част от историята, която трябва да се помни, да се помни, да се знае какво е било".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.