Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концертната зала в Пловдив няма да е готова за проявите на "Европейска столица на културата"

Менда Стоянова
Снимка: БГНЕС

Ремонтът на пловдивската концертна зала няма да приключи за домакинството на града като европейска столица на културата през 2019 година, съобщи председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Тя съобщи, че Министерството на културата вече е задвижило процедурата по обявяване на обществената поръчка за проектирането. Според Стоянова, при най-оптимистичния сценарий, в случай че няма обжалвания, които са практика в България, залата ще може да се използва през 2020 година:

"Около 7-8 милиона ще бъде строителната част, без ДДС. Като се прибавят инсталациите, които са може би най-скъпата част, сигурно ще отидем към 12 и повече милиона".

Финансовият министър Владислав Горанов е уверил , че парите ще бъдат осигурени, каза още Стоянова, която присъства на пресконференция, свикана от Фондация „Дом на Пловдивската опера“ по повод мизерното състояние на залата, провалените през този сезон концерти и забавения ремонт. 
От Фондацията подчертаха, че очакват Министерството на културата да обяви ясни ангажименти и срокове. Пловдивската концертна зала е строена през 1975 година и оттогава не е имало основен ремонт. В последните години покривът на залата тече, вътрешната мазилка пада, а през декември тя беше и затворена.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени