Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ислямисти върнаха 76 от 110 похитени девойки в Нигерия

| обновено на 21.03.18 в 13:10
Училището в Дапчи, Североизточна Нигерия, където бяха похитени 110 девойки.
Снимка: БТА

Ислямистите от „Боко харам“, които преди месец отвлякоха 110 девойки от Дапчи, североизточна Нигерия, върнаха днес 76 от тях в градчето, съобщи правителството, цитирано от агенция Франс прес.

Министърът на информацията Лаи Мохамед заяви, че освобождаването било „без условия“ и станало в резултат на „усилия по неофициални канали“ и с помощта на „някои приятели на страната“. Той не даде повече подробности, но каза, че не е бил плащат откуп.

Министърът съобщи, че е документирано връщането на 76 от ученичките, които били пуснати в Дапчи преди зазоряване в Дапчи, както и че продължава пълното преброяване.

Президентът Мухамаду Бухари заяви миналата седмица, че правителството е избрало преговори вместо военна сила за справяне с това отвличане.

На 19 февруари от училище в Дапчи бяха похитени 110 ученички на възраст от 11 до 19 години. Това бе най-масовото отвличане от 2014 г., когато „Боко харам“ похити 270 девойки от град Чибук.

Айша Алхаджи Дери (16 г.), която бе сред отвлечените в Дапчи, заяви пред журналисти, че похитителите не се отнасяли лошо към тях, докато били в плен. Но добави: „Когато ни отвлякоха, пет от нас умряха по пътя“.

По-рано родители на похитени заявиха пред АФП, че момичетата били върнати с 9 превозни средства и оставени пред училището в Дапчи около 8 часа местно време.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!