Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Телефонът на мъртвеца" с първа постановка в България

БНР Новини
Снимка: facebook.com/dramavarna

Най-новото заглавие в афиша на Драматичния театър „Стоян Бъчваров” във Варна е пиесата „Телефонът на мъртвеца” от Сара Рул, която е сред най-младото поколение американски драматурзи. Постановката е на режисьора Петър Денчев.

„Телефонът на мъртвеца” е черна комедия с елементи на криминален сюжет, с множество религиозни, духовни препратки, с new age елементи, които правят това заглавие много любопитно. Историята, която разказваме, прави препратки към духовното, към начина, по който живеем сега в дигиталната ера. Ние се намираме в много особен момент – на прага на дигиталната ера, на прага на дигитална революция, и тепърва ще откриваме метафизиката на това живеене, което малко по малко ще трансформира нашата сетивност в друг тип човешка чувствителност. Това е един много вълнуващ свят, от който, според мен, не бива да се плашим. Темите за самотата в дигиталната ера, за парадоксалните възможности на технологиите да свързват и разделят хората, са изключително вълнуващи и много малко автори в днешния ден са успели да видят това от такава романтична гледна точка, каквато Сара Рул е направила”.  

Варненският спектакъл е първа постановка на тази пиеса в България, но името на Сара Рул е вече добре познато на българската публика след няколкото постановки по други нейни пиеси – „В съседната стая, или Пиеса за вибратора”, „Чиста къща”, „Евридика в подземния свят”.

Премиерното представление на „Телефонът на мъртвеца” е на 21 март.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!