Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лейбъристите обвиниха консерватор, че фирмата му печели от руска банка, обект на санкции на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един от най-заклетите привърженици на Брекзит - депутатът от консервативната партия Джейкъб Рийс-Мог, беше обвинен от лейбъристите, че неговата фирма печели от 60-милионна инвестиция в руска банка, която е обект на санкции на ЕС от 2014 година, а в същото време в парламента призовава Тереза Мей да наложи по-сурови санкции на Русия по случая „Скрипал“.

Терминът, който използват критиците на Джейкъб Рийс-Мог, че е „разочаровал приближените си“, е мека форма на лицемерие. Лейбъристите го обвиняват в трупане на печалби от 60-милионния дял на „Съмърсет капитал мениджмънт“ в „Сбербанк“. Фирмата, в която Рийс-Мог е учредителен партньор, се занимава с управление на фондове в развиващи се пазари. Критиците твърдят, че това му носи печалба от 14 500 паунда всеки месец срещу 30 часа труд.

„Сбербанк“ е една от няколкото руски банки, които влязоха в списъка за санкции на ЕС около кризата в Украйна през 2014 година. Но въпреки санкциите, „Сбербанк“ изглежда добро място за инвестиции, защото акциите ѝ на лондонската борса са пет пъти по-високи от 2015 година.

В същото време Джейкъб Рийс-Мог се изправи в парламента миналата седмица по случая „Скрипал“ и призова премиера Тереза Мей „да се опълчи твърдо срещу тираните, като замрази авоарите на руските олигарси“.

Лейбъристите изтъкнаха, че британските политици трябва да защитават ефективността на финансовите мерки или Владимир Путин ще си помисли, че Великобритания просто не е сериозна. Джейкъб Рийс-Мог не пожела да направи коментар.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна