Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саркози нарича лъжа и манипулация обвиненията в корупция срещу него

| обновено на 22.03.18 в 15:01
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Лъжа“, „манипулация“, „фалшиви документи“ - с такива думи бившият френски президент Никола Саркози отхвърли днес повдигнатите му обвинения снощи в съда в Нантер.

Той е разследван за пасивна корупция, незаконно финансиране на политическа кампания и незаконно придобиване на либийски държавни средства.

В изявлението му пред съда, публикувано днес от вестник „Фигаро“, той настоява, че в разследването няма веществени доказателства за вината му. Той обвинява в лъжа бизнесмена Зиад Такиедин, който твърди, че му предал 5 милиона евро в брой, като се позовава на неточните му и противоречиви описания и несъответствия на дати.

Според бившия президент обвиненията са мизансцен, оркестриран от клана на бившия либийски диктатор, като напомня, че те са започнали ден след като в Елисейския дворец е приета делегация на либийската опозиция.

Саркози пита и каква логика има в това да поведе войната срещу либийския режим, ако Кадафи е негов благодетел. Бившият президент се съмнява и в достоверността на документите на разследващия сайт „Медиапарт“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна