Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският съвет решава да има ли среща ЕС-Турция във Варна

Европейски съвет

Европейският съвет се очаква да реши тази вечер дали ще се състои насрочената за 26 март среща ЕС-Турция във Варна.

Другите теми, които ще бъдат във фокуса на днешното заседание, са отравянето на агента Сергей Скрипал в английския град Солсбъри и американските мита върху стоманата и алуминия.

Отношенията ЕС -Турция ще бъдат дискутирани в контекста на неотдавнашните инциденти, породени от действията на турския военноморски флот в Изключителната икономическа зона на Кипър, като се очаква държавните и правителствени ръководители да приемат заключения по темата.

Сред останалите теми ще бъдат Единният пазар, Европейският семестър, социални въпроси, както и Западните Балкани преди срещата на върха на 17 май в София.

Премиерът Бойко Борисов ще информира устно за изпълнението на предходните заключения на Европейския съвет, включително за напредъка по реформата на Общата европейска система за убежище.

Заключенията, които се очаква да бъдат приети ще приканват и към напредък по стратегиите за Единния пазар и Цифровия единен пазар, Плана за действие за Съюза на капиталовите пазари и Енергийния съюз.

По социалните въпроси ще се наблегне върху осъществяването на Европейския стълб на социалните права и предстоящото предложение на ЕК за създаване на Европейска агенция по заетостта.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени