Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът на Косово ратифицира границата с Черна гора въпреки атаки с газ в залата

Депутати от опозицията пускат за 4-ти път в сряда сълзотворен газ в парламента на Косово в Прищина, но след това споразумението за демаркация на границата с Черна гора все пак бе ратифицирано.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парламентът на Косово успя да ратифицира късно в сряда споразумението за демаркация на границата с Черна гора въпреки яростната съпротива на опозиционното националистическо движение „Самоопределение“, предаде БТА.

По-рано през деня заседанието бе прекъснато 4 пъти, тъй като депутати на „Самоопределение“ пускаха сълзотворен газ в залата в опит да провалят гласуването, съобщи агенция Франс прес. Полицията задържа 7 депутати от движението след обиски във връзка с газовите атаки.

Досега косовският парламент не успяваше да събере необходимото мнозинство от две трети - 80 от общо 120 гласа, за ратифициране на подписаното през 2015 г. споразумение, което е ключово условие на ЕС за въвеждане на безвизов режим за косовски граждани.

„Топката сега е в двора на Европейската комисия“, написа в Туитър президентът Хашим Тачи, изразявайки надежда за край на „десетилетната изолация“ на страната. Премиерът Рамуш Харадинай увери депутатите преди вота, че ратификацията не застрашава територията на Косово.

При гласуването късно в сряда „за“ бяха 80 депутати, „против“ - 11, а въздържали се нямаше. Това стана след обръщението на еврокомисаря по разширението Йоханес Хан и настоятелните призиви на посланиците на САЩ и Германия, както и на представителката на ЕС в Косово Наталия Апостолова.

В хода на дебатите „Самоопределение“, което разполага с 32-ма депутати, се разцепи и част от тях явно се огънаха под натиска и подкрепиха ратификацията.

Движението бе категорично против споразумението за границата с аргумента, че то лишава Косово от 8000 хектара гори и планински пасища. Неговите депутати няколко пъти в миналото прибягваха до сълзотворен газ, за да попречат на гласувания по важни въпроси.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна