Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Певица получи 10 месеца затвор за обида на Ердоган

Зухал Олджай заявила пред съда, че не е искала да обиди президента Реджеп Ердоган
Снимка: Фейсбук

Известна турска певица бе осъдена на 10 месеца затвор за обида на президента Реджеп Тайип Ердоган по време на изпълнение през 2016 г, предаде Ройтерс, цитирайки в. „Хюриет“.

Зухал Олджай бе обвинена, че променила текста на една от песните си, като вкарала името на Ердоган в нея и докато пеела, го съпроводила с обиден жест с ръка.

Видеозапис от изпълнението показа, че промененият текст е следният: „Реджеп Тайип Ердоган, всичко е празно, всичко е лъжа, животът ще свърши някой ден и ще кажеш: Аз имах мечта“.

В показанията си Олджай отхвърли обвиненията, казвайки, че използвала името на Ердоган, защото пасвало на римата и нямала „скрити или други мотиви, целящи обида“. А жестът ѝ с ръка бил насочен към човек от публиката.

Певицата и преди е наказвана - с глоба от 10 620 лири ($2708) за обида на чиновник през 2010 г., посочва държавната Анадолската агенция.

Обидата на президента в Турция е престъпление, което се наказва с до 4 години затвор.

Адвокати на Ердоган, който е доминираща фигура в турската политика от над 15 години, заведоха над 1800 дела по този член от Наказателния кодекс, включително срещу карикатуристи, бивша Мис Турция и ученици. Баскетболистът в американската НБА Енеш Кантер също е съден задочно за обида на президента.

След неуспешния опит за преврат през лятото на 2016 г. Ердоган заяви, че оттегля исковете по висящи дела, но след това се появиха няколко нови случая.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна