Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва, след като Саудитска Арабия сигнализира за ограничаване на добивите и през 2019

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петролните фючърси поскъпват по време на търговията в петък, след като енергийният министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих заяви, че членовете на ОПЕК ще се нуждаят от по-нататъшно сътрудничество с Русия и с други производителки извън картела за ограничаване на добивите и през 2019-а година с цел намаляване на глобалните петролни складови запаси.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), на която Саудитска Арабия е дефакто лидер, както и група държави, които не са членки на ОПЕК, водени от Русия, постигнаха споразумение през януари 2017-а година за намаляване на добивите на петрол с около 1,8 млн. барела на ден, като в последствие това споразумение беше удължено до края на настоящата година.

"Все още се нуждаем от известно време преди да съкратим складовите запаси до нива, които смятаме за нормални", заяви Халид ал-Фалих в интервю за агенция Ройтерс. "Надяваме се до края на годината да определим механизма по който ще работим през 2019-а година", допълни той.

Изявлението на енергийния министър на Саудитска Арабия допринася за поскъпване на петролните фючърси през първата половина на петъчната търговия, като тези на американския лек суров петрол с доставка през май се повишават с 0,65% към 64,90 долара за барел, а на петрола сорт брент - с 0,4% към 69,40 долара за барел.

Известна подкрепа за петролните цени оказва и избирането на Джон Болтън за съветник по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп на мястото на досегашния съветник в лицето на Хърбърт Макмастър. Бившият представител на САЩ в ООН - Джон Болтън се счита като "супер ястреб" по отношение на политиката на САЩ спрямо Близкия Изток, Северна Корея и Русия.

Днешното поскъпване на петрола обаче става на фона на сериозно напрежение на световните капиталови пазари (главно на фондовите борси и на дълговите пазари) с оглед на засилващите се рискове за глобална търговска война. Доналд Тръмп оповести въвеждането на митнически тарифи за редица китайски стоки за около 50 млрд. долара годишно, докато първият ответен отговор на властите в Пекин вероятно ще включва по-високи мита за американски стоки за 3 млрд. долара на година.

Разпродажбите на акции на световните фондовите борси и бягството на инвеститорите към водещи дългови книжа като тези на САЩ и Германия е потенциално негативна новина и за търговията на петролните пазари. Така например вчерашният солиден срив на пазар на акции на Уолстрийт провокира спад на фючърсите на американския лек суров петрол с 1,3% към 64,30 долара за барел и на петрола сорт брент - с 0,8% към 68,91 долара за барел, отстъпвайки от техни 7-седмични върхове, достигнати в сряда, съответно около 65,50 долара и около 69,90 долара за барел.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна